Klavikula kırığı internal fiksasyonu sonrasında K-telinin atipik migrasyonu: Olgu sunumu - (:unkn) unknown (My University, 2009)
Başta Kirshner (K) teli olmak üzere internal fiksasyonda kullanılan birçok implantın migre olabildiği (yer değiştirdiği) bilinmektedir. Yer değiştirme sıklıkla retrograd doğrultuda olmakla beraber eğer antegrad yönde gerçekleşirse ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilir. K-telinin akciğer, kalp, dalak, subklaviyan arter, pulmoner arter, aorta doğru migre olduğu olgulara literatürde rastlamak mümkündür. Yirmi altı yaşındaki erkek hasta göğüs ağrısı şikayetiyle ortopedi polikliniğimize başvurdu. Özgeçmişinde iki yıl önce klavikula kırığı nedeniyle açık redüksiyon ve internal fiksasyon öyküsü bulunan hastanın yapılan fiziksel incelemesi normaldi. Toraks grafisinde bir adet K-telinin sternum arkasından karşı hemi toraksa doğru yer değiştirdiği saptandı. Torakoskopi altında K-teli sternum üzerinden bir insizyonla girilerek çıkartıldı. K-telinin ekstraplevral yerleşimli olduğu görüldü. Hastada torakoskopiye ya da göğüs tüpüne sekonder bir morbidite gelişmedi. K-teli kolaylıkla migre olarak ciddi komplikasyonlara sebep olabilir. Bu nedenle ameliyat sonrası dönemde yakın takip gereklidir.

The migration of various internal fixation devices, especially Kirshner (K) wires, is well established. The wires usually follow a retrograde path, protruding near the entry point. When they migrate in the other direction, serious problems may occur. Migration of K-wires to the lung, heart, spleen, subclavian artery, pulmonary artery and aorta have been reported in a few cases. A 26-year-old male with chest pain was seen in our clinic. The patient had been operated for left distal clavicle fracture two years before. No abnormality was noted on the physical examination. Radiographs showed migration of the wire outside the clavicle across the sternum to the opposite hemithorax. The pin was removed through the incision over the sternum under direct vision with thoracoscope. The pin was extrapleurally located. There was no additional morbidity attributed to thoracoscopy or chest tube. In conclusion, K-wires can easily migrate, resulting in serious complications. Close follow-up should be done after internal fixation
Unusual migration of K-wire following fixation of clavicle fracture: A case report
Keywords: Ortopedi