Yenilenebilir enerjide kamu politikaları ve Türkiye - Akdoğan, Dilek Akbaşazar (My University, 2018)
YENİLENEBİLİR ENERJİDE KAMU POLİTİKALARI VE TÜRKİYEEnerji talebinin fosil kökenli enerji kaynakları ile karşılanmasının çevreüzerindeki olumsuz etkileri günümüzde ciddi boyutlara ulaşmıştır. Fosil yakıtlarınyoğun bir şekilde kullanılması bir yandan küresel ısınma ve iklim değişikliği gibiönemli çevresel sorunlara neden olurken diğer yandan da enerji arz güvenliğiproblemine sebep olmaktadır. Bu bağlamda dünyanın ekolojik dengesinin korunmasıve enerji güvenliğinin sağlanması için birçok devlet yenilenebilir enerji kaynaklarınayönelmiştir.Bu çalışmanın amacı, yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesi vekullanımının yaygınlaştırılması için yürütülen kamu politikalarını ve bu kapsamdauygulanan teşvik ve destek mekanizmalarını sistematik bir şekilde incelemek ve bumekanizmaların etkilerini ve etkinliğini değerlendirmektir. Çalışmada AvrupaBirliği’nin yenilenebilir enerji politikası dünyadan örnek bir uygulama olarak elealınmış ve sonrasında Türkiye’nin yenilenebilir enerji politikası ve Türkiye’de politikaaracı olarak kullanılan teşvik mekanizmaları açıklanmıştır. Çalışmanın ampirikkısmında teşvik mekanizmaları ile yenilenebilir enerji arasındaki ilişki panel veriteknikleri kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmada, 28 Avrupa Birliği üyesi ülke ileTürkiye için 1990-2015 yılları arası yıllık veriler kullanılmıştır. Sabit fiyat garantisi,kota yükümlüğü, ihale sistemi ve vergisel teşvikler olmak üzere dört teşvikmekanizması modele dahil edilmiştir. Ampirik sonuçlara göre, sadece sabit fiyatgarantisi ve kota yükümlüğü teşvik mekanizmaları yenilenebilir enerji üzerindeanlamlı ve pozitif bir etkiye sahiptir. Bu iki teşvik mekanizmasından herhangi birindegerçekleşecek bir artış yenilenebilir enerjide de bir artışa neden olacaktır.

PUBLIC POLICY FOR RENEWABLE ENERGY AND TURKEYThe negative effects stemmed from meeting the energy demand via fossil fuelshave reached serious dimensions today. Other than causing insecurity of energysupply, the intensive use of fossil fuels also leads to severe environmental problemssuch as global warming and climate change. In this context, countries have increasedtheir attentions to renewable energies to preserve the ecological balance of earth andensure security of energy supply.The aim of this study is to systematically examine the public policies made forrenewable energies such as incentive and support mechanisms and evaluate the effectsand efficiency of these mechanisms. In this study, the renewable energy policy ofEuropean Union was handled as a sample application, and then the renewable energypolicy in Turkey and incentive mechanisms used as a tool to conduct this policy wasexplained. In the empirical part, the relationship between incentive mechanisms andrenewable energy was analyzed using panel data techniques. Annual data sampledfrom 28 European Union member countries and Turkey for the years between 1990and 2015 was used. Four incentive mechanisms, including feed-in tariffs, quotas,tenders and tax incentives, have been included in the model. Based on empiricalresults, among incentive mechanisms only feed-in tariffs and quotas have a significantand positive effect on renewable energy. An increase in either of these incentivemechanisms will lead an increase in the use of renewable energy.
Keywords: Çevresel yönler; Devlet Desteği; Devlet desteği --Türkiye; Devlet politikası; Energy; Energy Policies; Energy policy; Energy resources; Enerji; Enerji kaynakları; Enerji Politikaları; Enerji politikası; Environmental aspects; Government policy; GovernmentSupport; Incentive mechanisms; Kamu Politikaları; Panel data models; Panel veri modeller; Panel VeriModelleri Renewable Energy; PanelData Models; Public Policies; Renewable energy resources; Support of government; Teşvik mekanizmaları; Turkey; Türkiye; Yenilenebilir Enerji; Yenilenebilir enerji kaynakları