İmparatorluktan cumhuriyete yapı üretimi, sosyal ve iktisadi dönüşümün etkisi - Günay, Zeynep (My University, 2021)
Osmanlı Devleti tarih boyunca fethettiği topraklarda iskan politikasını uygulamış, böylelikle hüküm sürdüğü coğrafyalarda yapı ve imar faaliyetlerine ağırlık vermiştir. Çalışma boyunca Başbakanlık Osmanlı Arşivi'nde yer alan farklı fonlarda ki belgeler temel kaynaklar olarak kullanılmıştır. Yapı inşaat alanında etkili olan kurumların, geçirmiş oldukları değişimin üzerinde durulmuştur. Yapı ve imar faaliyetlerini gösteren bireylerin çok geniş bir yetkiye sahip olmaları neticesinde esasında müteahhitlik hizmeti sunuyor olmalarına karşılık çoğunlukla mimar olarak anılmalarının altında yatan sebeplerin ne olduğu hususuna vurgu yapılmıştır. Osmanlı Devleti'nin nizam-ı kadim döneminden erken cumhuriyete intikal eden yapı müteahhitlerinin ifa ettikleri görevlerinin neler olduğu, inşa etmiş oldukları yapılar, Osmanlı başkenti İstanbul ve Cumhuriyet başkenti Ankara özelinde mukayese edilerek sivil ve kamu yapıları üzerinde araştırma yapılmıştır.

Osmanlı Devleti tarih boyunca fethettiği topraklarda iskan politikasını uygulamış, böylelikle hüküm sürdüğü coğrafyalarda yapı ve imar faaliyetlerine ağırlık vermiştir. Çalışma boyunca Başbakanlık Osmanlı Arşivi'nde yer alan farklı fonlarda ki belgeler temel kaynaklar olarak kullanılmıştır. Yapı inşaat alanında etkili olan kurumların, geçirmiş oldukları değişimin üzerinde durulmuştur. Yapı ve imar faaliyetlerini gösteren bireylerin çok geniş bir yetkiye sahip olmaları neticesinde esasında müteahhitlik hizmeti sunuyor olmalarına karşılık çoğunlukla mimar olarak anılmalarının altında yatan sebeplerin ne olduğu hususuna vurgu yapılmıştır. Osmanlı Devleti'nin nizam-ı kadim döneminden erken cumhuriyete intikal eden yapı müteahhitlerinin ifa ettikleri görevlerinin neler olduğu, inşa etmiş oldukları yapılar, Osmanlı başkenti İstanbul ve Cumhuriyet başkenti Ankara özelinde mukayese edilerek sivil ve kamu yapıları üzerinde araştırma yapılmıştır.
Keywords: Finance; History; Kamu Yapıları; Maliye; Müteahhitler; Osmanlı Devleti; Sivil Yapılar; Sivil Yapılar Osmanlı Devleti; Tarih