Türkiye’ de küçük ve orta boy işletme (KOBİ) ‘ lere yönelik ihracat teşvik politikalarının etkinliğini arttırıcı bir model olarak sektörel dış ticaret şirketlerinin (SDŞ) incelenmesi - Melemen, Mehmet (My University, 2000)
Bu çalışma Küçük ve Orta Boy İşletmelere yönelik verilen ihracat teşvikleri ve bu tür işletmeler arasında oluşturulan ticari işbirliklerinin ihracat teşviklerinin etkin bir şekilde dağıtılmasındaki rolünün incelenmesi üzerinde odaklanmaktadır. Türkiye'de 1992 yılındaki işletme sayımına göre tüm işletmelerin %99'u Küçük ve Orta Boy İşletmedir ( KOBİ ). Bu işletmeler Türkiye'deki toplam üretimin %37'ni, toplam istihdamın %45'ni, toplam yatırımların %26'nı gerçekleştirirken toplam ihracatın ise %8'ni yapmakta ve verilen kredilerden ise ancak %4-5 pay almaktadırlar. 1980 yılları boyunca Türkiye'de Dış Ticaret Sermaye Şirketi modeli 1990 yıllara kadar denenmiştir. Özellikle ihracata verilen teşviklerin azaltılması ile DTSŞ modeli canlılığını kaybetmiştir. Sektörel Dış Ticaret Şirketi Modeli ise özel sektör tarafından geliştirilmiş ve Türk Devleti ise Hukuki çerçevesinin hazırlamıştır. Bu tez çalışması 6 bölümden oluşmaktadır ; 1. Bölüm : Sanayileşme Stratejileri ve bu stratejilerin politika araçları ele alınmıştır. İhracata Yönelik Sanayileşme Stratejisi aracı olan ihracat teşviklerinin genel ekonomi, dış ticaret ve özellikle ödemeler dengesi açısından önemi ortaya konmuştur. 2. Bölüm : Özellikle 1980 sonrası dönemde Türk Devleti tarafından verilen ihracat teşviklerinin dağılımı ve işletmelerin bu teşviklerden aldıkları paylar tablolar halinde ele alınmıştır. 3. Bölüm : Türkiye'de ve gelişmiş bazı ülkelerdeki KOBİ tanımı- kavramı, KOBİ'lerin ekonomi içerisindeki önemleri, KOBİ'lerin sorunları ve çözüm önerileri bu kısımda ele alınmıştır. 4. Bölüm : Çalışmanın çekirdek konusunu teşkil eden Sektörel Dış Ticaret Şirketi Modeli bu kısımda ele alınmıştır. SDŞ'lerin Türkiye'deki gelişimi detaylı bir şekilde ele alınmıştır. 5. SDŞ modeline girmiş KOBİ'ler üzerinde yapılan bir saha araştırması bu kısımda yapılmıştır ve sonuçlar tablo ve grafik eşliğinde değerlendirilmiştir. 6. Sonuç

This studying is focused on export incentives for small companies and the role of some corporations amongs the Small and Medium Sized Companies ( SME ) to distribute the export incentives as effectively. According to figures of 1992 year, 99% of all companies in Turkey are SMEs. Those companies provide 37% of total production, 45% of total employment, 26% of all investments, 8% of total export transactions, but using only 4-5% of all credits. During 1980 years, Turkish State examined Foreign Trade Capital Companies Model till the end of 1990 years. But This model lost his popularity because of decrease about incentives. Sectoral Foreign Trade Companies Model was created by Turkish private sector and Turkish State published the relative laws. This thesis contains 6 units ; 1st unit : focused on Industrialization Strategies and export oriented strategy. Means of export oriented and import oriented strategy were handled in this part. Also Importance of export incentives for general economy, foreign trade and payments balance. 2nd unit : focused on export incentives that was distributed by Turkish Goverment after 1980 years. All kind of companies's share from export incentives was handled in this unit. 3th unit : Concepts, role , problems of small companies in Turkey and other some developed countries. Solutions for 6 th unit : Conclusion. SMEs'problems in Turkey and other developed countries. 4th unit : main subject of our studying is Sectoral Foreign Trade Companies. It's concept, role for small companies. Development of SFTC in Turkey and other developed countries. 5th unit : Area research on small companies that joined to SFTC Model. Some questions about incentives were asked to those companies. Responses from those companies explained by graphics.
Keywords: Dış ticaret; DIŞ TİCARET-ŞİRKETLER; İhracat (Dışsatım); KOBİLER-TÜRKİYE; ŞİRKETLER,DIŞ TİCARET; Ticaret