Salya Etki Skalası Anketi’nin Türkçe geçerlilik ve güvenilirliğinin araştırılması - Yekteuşakları, Nida (My University, 2021)
Amaç: Çalışmanın amacı Salya Etki Skalası’nin (DIS) Türkçe geçerlilik ve güvenilirliğinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 4-16 yaş arası, salya akma şikâyeti olan Kaba Motor Fonksiyon Sınıflandırma Sistemi (GMFCS) seviyesi (III-V) olan 32 Serebral Palsi (SP) tanılı çocuk dahil edildi. El Becerileri Sınıflandırma Sistemi, GMFCS, Yeme ve İçme Kabiliyeti Skalası, Bakıcı Öncelikleri ve Engelli Çocuk Yaşam Sağlık İndeksi, İletişim Fonksiyon Sınıflandırma Sistemi (İFSS) gibi ölçeklerle çocuklar değerlendirildi. Salyanın değerlendirmesinde ise Drooling Quotient, Drooling Severity and Frequency Scale, VAS, Drooling Impact Scale ile değerlendirildi. Test tekrar test güvenilirliğin araştırılması için Drooling Impact Scale ilk değerlendirmeden 3 (üç) gün sonra yeniden değerlendirildi.Bulgular: Ölçeğin test-tekrar test değeri ICC=0.89; 95% CI, 0.78-0.95; p<…) bulundu. Cronbach alpha güvenirlik katsayısı α=0.7,76 olarak saptandı. Salya Etki Skalası ile DFSS salya şiddeti, DFSS salya frekansı, DQ, VAS salya şiddeti, ıslatılan mendil sayısı arasında istatiksel anlamlı korelasyon saptandı (sırasıyla r=0,353 p=0,047; r=0,479 p=0,006; r=0,480 p=0,005; r=0,655 p=0,0004; r=0,508 p=0,003). Salya Etki Ölçeği ile CPHILD, EDACS ve FOIS evreleri arasında korelasyon saptanmadı.Sonuçlar: Serebral Palsi’li çocuklarda Salya Etki Skalası ölçeği geçerli ve güvenilirdir.

Purpose: The aim of the study is to investigate the Turkish validity and reliability of Drooling Impact Scale (DIS).Materials and Methods: Thirty-two children with a diagnosis of Cerebral Palsy (CP) between the ages of 4-16 and having a Gross Motor Function Classification System (GMFCS) level of (III-V) were included in the study. Children were evaluated with scales such as Hand Skills Classification System, KMFSS, Eating and Drinking Ability Scale, Caregiver Priorities and Disabled Child Life Health Index, Communication Function Classification System (IFSS). In the evaluation of saliva, it was evaluated with Drooling Quotient, Drooling Severity and Frequency Scale, VAS, Drooling Impact Scale. In order to investigate test-retest reliability, the Drooling Impact Scale was re-evaluated 3 (three) days after the first evaluation.Results: Test-retest value of the scale is ICC = 0.89; 95% CI, 0.78-0.95; p <…) was found. Cronbach alpha reliability coefficient was determined as α = 0.7.76 A statistically significant correlation was found between the Salivation Effect Scale and DFSS drooling severity, DFSS drooling frequency, DQ, VAS drooling severity, and the number of wetted wipes (respectively r = 0.353 p = 0.047; r = 0.479 p = 0.006; r = 0.480 p = 0.005; r = 0.655 p = 0.0004; r = 0.508 p = 0.003). There was no correlation between the Salivation Effect Scale and the phases of CPHILD, EDACS and FOIS.The Salivary Effect Scale is valid and reliable in children with cerebral palsy.
Turkish validity and of the Drooling Impact Scale survey research its reliability
Keywords: Fizik tedavi; Geçerlik; Güvenirlik Cerebral palsy; Health; Physical therapy; Rehabilitasyon; Rehabilitation; Reliability; Sağlık; Saliva; Saliva Effect Scale; Salya; Salya Etki Skalası; Serebral palsi; Validity