Gökkuşağı alabalığı (oncorynchus mykiss) böbrekleri ile sıçan (rattus norvegicus) böbreklerinin morfometrik ve histolojik yönden karşılaştırılmalı incelenmesi - Yön, Nazan Deniz (My University, 2002)
Bu çalışmada, farklı ortamlarda yaşayan omurgalı hayvanlarda böbrek yapısında ne gibi farklılıkların olduğunu saptamak amacı ile Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) ile Wistar albino sıçan olan (Rattus norvegicus Berkenhout, 1769 ) denek olarak seçilmiştir.Balık böbreği ile sıçan böbreğinin morfolojik ve histolojik yapısı bakımından farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir. Balık böbreği baş ve gövde olarak iki kısımdan oluşurken; sıçanın ise daha gelişmiş böbrek yapısına sahip olduğu görülmüştür. Ancak, Gökkuşağı Alabalığı'nda her iki böbreği makroskopik olarak ayırt etmekte zorlanılmıştır. Bu canlıların böbrek dokularından elde edilen kesitlerin incelenmesi sonucunda, balık korteks ve medulla yapısının memelininkine oranla daha farklı olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, su içinde yaşamını sürdüren balıklarda, memelilerdeki gibi sabit bir nefron yapısının olmadığı, yapı ve işlev bakımından farklı nefron türlerine sahip olduğu görülmüştür. Elde edilen veriler göz önüne alınarak balık böbreğinin gelişmiş omurgalılarda bulunan nefronlarından ince Henle bölümünden yoksun olduğu; hematopoitik doku yönünden daha yoğun olduğu; böylece farklı nefron yapısına sahip olduğu saptanmıştır.
Keywords: Biyoloji