Study related to mobile payment systems acceptance : a case of Namık Kemal Üniversity and Marmara Üniversity students - Baloğlu, Sevi (My University, 2015)
MOBİL ÖDEME SİSTEMLERİNİN KABULÜ İLE İLGİLİ BİR ARAŞTIRMA: NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ VE MARMARA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Mobil ticaret hacmi arttıkça, mobil ödeme sistemleri daha önemli hale gelmiştir. Fakat mobil ödeme sistemleri üzerine yapılan araştırmalar potansiyel müşterilerin - genç neslin- mobile ödeme sistemlerini benimsenme oranının beklenilenden daha az olduğunu ortaya koymaktadır. Bu sebeple, üniversite öğrencilerinin mobil ödeme sistemlerini kullanım niyetini etkileyen faktörlerin belirlenmesi için bir araştırmaya ihtiyaç vardır. Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinin mobil ödeme sistemlerini kullanım niyetinin öncel koşullarını daha iyi anlamaktır. Birincil veri, son bir yıl içinde çevrimiçi alışveriş yapan ve mobile ödeme sistemleriyle ödeme yapan Namık Kemal Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi öğrencilerinden toplanmıştır. Yüz yüze yapılan anketlerle toplam 644 geçerli anket toplanmıştır. Bu çalışmada frekans analizi, betimsel analiz, güvenilirlik analizi, faktör analizi, korelasyon analizi, çoklu doğrusal regresyon analizi ve fark testleri yöntemleri kullanılmıştır. Sonuçlar, rahatlık ve kolaylık, güvenliğe olan inanç, sosyal etki ve kişisel yenilikçiliğin kullanım niyeti üzerinde etkisi olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte sonuçlar, güvenliğe olan inanç, sosyal etki ve kişisel yenilikçiliğin rahatlık ve kolaylık üzerinde de etkisi olduğunu göstermektedir. Bunlardan dolayı, mobil ödeme sistemlerinin kullanım niyetini arttırmak için web sayfaları kullanımı kolay ve kullanışlı dizayn edilmeli, güvenlik protokolleri edinilmeli, bilgilendirici içerikler paylaşılmalı ve tüketicilere çevrimiçi destek sunulmalıdır. Mobil Ödeme Sistemleri, Teknoloji Kabul Modelleri, Mobil Ödeme Sistemi Kabulü, Mobil Ticaret

A STUDY RELATED TO MOBILE PAYMENT SYSTEMS ACCEPTANCE: A CASE OF NAMIK KEMAL UNIVERSITY AND MARMARA UNIVERSITY STUDENTS As mobile commerce volume increase, mobile payment systems become more important. However, researches on mobile payment services suggest that potential customers’ –young people– adoption rate is less than expected. Therefore, there is a need for research to identify the factors that affect students’ intention to use mobile payment systems. The purpose of this study is increasing better understanding of the antecedents of university students’ intention to use mobile payment systems. The primary data were collected from the students of Namık Kemal University and Marmara University who have made online shopping in last one year and have paid via mobile payment systems. Total of 644 usable questionnaires were collected via face-to-face interviews. Frequency tests, descriptive analyses, reliability analyses, factor analyses, correlation analysis, multi linear regression test and difference tests were conducted in this study. Results show that; convenience and easiness, trust to security, social influence and personal innovativeness affect behavioral intention to use mobile payment systems. Furthermore, results show that trust to security, social influence and personal innovativeness also affect convenience and easiness. Therefore, in order to increase the intention to use mobile payment systems usage; web sites’ design should be payment systems usage; web sites’ design should be adopted, informative contents should be published and online supports should be served to customer. Key Words: Mobile Payment Systems, Technology Acceptance Models, Mobile Payment Systems Acceptance, Mobile Commerce
Keywords: İşletme; Mobil Ödeme Sistemi Kabulü; Mobil Ödeme Sistemleri; Mobil Ticaret; Pazarlama; Teknoloji Kabul Modelleri; Üretim Yönetimi; Yönetim