Ergonomik açıdan çalışma ortamlarında uygun armatür sistemleri ve lamba seçimi analizi - Güler, Cemal (My University, 2001)
Aydınlatma, bir işlevin görülebilmesi için gerekli aydınlık düzeyinin sağlanmasıdır. Doğru bir aydınlatma yapılabilmesi için, aydınlatmada kullanılacak lamba ve armatürler uygun seçilmelidir. Günümüzde tüketilen elektrik enerjisinin %20'si aydınlatmada kullanılmaktadır. Bu nedenle aydınlatma da kullanılacak aydınlatma armatürleri ve lambaları seçerken kriterlerin belirlenmesi gerekir. Bir mekanı aydınlatırken, sadece bir lamba koyarak aydınlatma yapmak, aydınlatma tekniğine göre uygun değildir. Aydınlatma tekniğine uygun olarak yapılan aydınlatma da, aydınlatılacak mekanları fiziki boyuttan çevre faktörleri ile birlikte bu ortamlarda çalışanlar, iş verimlerini artırmak için ergonomik aydınlatma armatürleri ve lambaları seçmek gerekir. Ergonomik açıdan seçilen uygun aydınlatma armatürleri aynı zamanda enerji tasarrufu açısında önemli bir yere sahiptir. Enerji tasarrufu ve iş verimi açısından bakıldığında ergonomik lamba ve armatür seçimin oldukça önemli bir yere sahiptir.

Illumination is to provide the level of illumination necessary to do a function. In order to have the correct illumination, the lamp and armatures should be selected properly. The 20% of the electrical energy consumed today is being used in illumination. For this reason, criteria should be set in the selection of the illumination armatures and lamps to be used in illumination. While illuminating a place, to make illumination by placing only a single lamp is not appropriate according to the illumination technique. In the illumination in accordance with the illumiation technique, by taking the physical dimensions of the places to be illuminated and the environmental factors into consideration, the ergonomic illumination armatures and lamps should be selected in order to increase the work efficiencies of the persons working in these environments. The proper illumination armatures ergonomically selected have an important part as regards the energy saving. Regarding the energy saving and work efficiency, selection of ergonomic lamps and armatures play an important part.
Keywords: Elektrik enerjisinin üretimi; Elektrik lambaları; Jenaratörler ve parçaları; Lambalar; Uygulamalı fizik