Yeni iletişim ortamlarında yeni kamusallık : “facebook” örneği - Koç, Gizem (My University, 2011)
Tekniklerdeki tüm ilerleme, tüm teknik araç gereçler gibi, kitle iletişim araçları da toplumsal bir ihtiyaçtan doğar, o ihtiyaç tarafından geliştirilir. Tekniklerdeki gelişmenin bir ürünü olarak “yeni iletişim ortamları” ve o ortamın bir mecrası olarak Facebook da varoluşsal açıdan aynı ilkeye tabidir. Yeni iletişim tekniklerindeki gelişmelerin toplumsal etkileri, iletişim medyasının kullanımının, toplumsal alanda yeni eylem ve etkileşim biçimlerinin kurulmasını, yeni toplumsal ilişki biçimlerini ve ilişki kurma şekillerini içerir. İletişim medyasının tarihi bir “sosyal ilişki tarihi”dir, hatta “en gelişmiş sosyal ilişki tarihi”dir. İnsan denen varlık, kendi tarihinin her aşamasında “sosyalleşme” ihtiyacı duyar. Facebook, modern kamusal yaşamın ve giderek kamusal insanın çöküş çağına denk düşen “sosyalleşme” araçlarından biridir. Sosyal bir varlık olan, yalnız olamayan insanın son “yalnızlık aleti”dir Facebook. Günümüzde bireyler, Facebook gibi internet tabanlı sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla sosyal bağlar kurmaktalar. Bu bağlar, bireylerin kendi rızalarıyla birbirlerini gözetlemesine olanak tanımaktadır. Ne var ki, tanımadığı kişilere karşı kendi kimliğini de gizleyebilmekte ya da değiştirebilmektedirler. İletişim kurgulanmış kimlikler aracılığıyla yapılırken, anonimlik bütünüyle geçerli hale gelmiştir.

The means of mass communication, just as all of the technological advances and all the technical tools and devices, emerge out of a social need and are thereby developed by that social need. Being a product of technological progress and of the new milieus of communication the appearance and current existence of Facebook itself is based on this same principle. The developments in new media technologies lead to such social implications as the establishment of new forms of social relationships, actions and interactions. The history of communication media is a history of social relationships. In fact, it is the most advances history of social relationships. At every stage of history, human beings have had the need to socialize. Facebook is a socializing tool of the modern public life and of the gradually declining public space. Facebook is the ultimate isolation device for the man who is a social being incapable of absolute solitude. Nowadays individuals establish social ties through internet based social networking sites such as Facebook. These relations allow individuals to peek one another with their own consent. On the other hand, they are also able to hide or switch their identities towards people that they do not know. While the communication can be established on constructed identities, anonymity becomes entirely legitimate.
Keywords: İletişim; İnternet; İnternet Kullanımı; İnternet_Toplumsal Yapı; Kitle İletişim Araçları