Use of solid fuels as sorbent in the removal of oil spills - Şener, Nuray (My University, 2002)
Deniz kirliliğinin başlıca kaynaklarından biri petrol ve petrol ürünleridir. Denizlerdeki petrol kökenli kirleticilerin %46'sının denizaşırı nakliyat yapan tankerlerden ya da limanlardaki çeşitli operasyonlardan kaynaklandığı bilinmektedir. Denize dökülen petrolün etkilerini en aza indirmek ve petrol ya da petrol kökenli kirleticileri denizlerden uzaklaştırabilmek için çeşitli yöntemler geliştirilmiş ve geliştirilmeye devam etmektedir. Türkiye, hem üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olması, hem de petrol nakliyatı açısından önemli iki boğaza sahip olması nedeniyle, risk altındadır. Kazalar sırasında oluşabilecek kirliliği temizleyebilmek için acil eylem planlarına ve etkili mücadele yöntemlerine ihtiyaç vardır. Bu çalışmada, bir petrol ürünü olan motorinin tanker kazası veya sızıntı suretiyle denize yayılması durumunda kirliliğin giderilmesi için linyit kömürünün ve mısır koçanının sorbent olarak kullanımı incelenmiştir. Linyit kömürünün ve mısır koçanının motorini adsorplama verimi incelenmiş ve mısır koçanının uygun bir sorbent olduğu belirlenmiştir. Marmara Denizi'nde 1999 yılında Volgoneft isimli tankerin yolaçtığı kirliliğin aynı miktarda motorin yayılması durumunda mısırkoçanları yardımıyla temizlendiği varsayılarak, bir ekonomik önanaliz yapılmıştır. Mısır koçanı kullanımının ekonomik verimlilik açısından da uygun olduğu kanıtlanmıştır. Motorinle kaplanmış koçanların, çeşitli sektörlerde yakıt olarak kullanılmasının veya belediyelerin atık yakarak elektrik üreten tesislerinde değerlendirilmesinin, petrol kaynaklı deniz kirliliğinin yarattığı ekolojik ve ekonomik kayıpları en aza indirgeyeceği belirlenmiştir. Eylül 2002Nuray ŞENER

USE OF SOLID FUELS AS SORBENT IN THE REMOVAL OF OIL SPILLS Oil and oil products are one of the main pollutants in marine environment. 46% of the oil pollution is due to offshore transportation and operations related with oil and oil products. There are various response methods developed to remove oil from the marine environment. Turkey is under risk since it is surrounded by waters from three sides and have two important waterways. Contingency planning and effective methods are needed to combat oil spills in these straits. This study has investigated the sorption capacity of peat and corncobs in diesel oil spills. Corncobs have been found to be a satisfactory sorbent. A preliminary cost and performance analysis has been conducted for a hypothetical oil(diesel oil) spill, similar in quantity and characteristics to the oil spill caused by the tanker Volgoneft in the Sea of Marmara in 1999. Ecological and economic losses caused by such a disaster has been found to decrease by utilizing diesel oil saturated corncobs in industrial plants as a fuel or in city councils' waste burning power plants.
Keywords: Deniz Kirliliği; Sağlık ve belediye mühendisliği (Çevre koruma mühendisliği)