Katkılandırılmış PNN-PZT piezoelektrik seramiklerin pozitron yokolma (PALS) tekniğiyle incelenmesi - Çetin, Fikret (My University, 2019)
Üstün piezoelektrik özelliği gösteren kurşun nikel niyobat-kurşun zirkonat titanat (PNN-PZT) relaksör ferroelektrik seramiği perovskit kristal yapısında kristalleşmektedir. Bu şekilde kristalleşen relaksör ferroelektrik malzeme toz halinde sentezlenmiştir. Toz halindeki malzeme 100 MPa basınç altında 13 mm çapındaki kalıplarda tek eksenli baskı kullanılarak seramik yaş numuneler üretilmiştir. 1200 oC’de sinterlenen bu malzemeler PALS tekniği ile incelenmiştir. Seramiklerin piezoelektrik özelliği 1940’larda keşfedilmiş ve günümüzde çok daha fazla yaygınlaşmıştır. Önceleri baryum titanat (BaTiO3) kullanılırken günümüzde daha yüksek piezoelektrik etki gösteren PZT (PbO-ZrO2-TiO2) gibi diğer kompozisyonal sistemler birçok piezoelektrik uygulamalarda baryum titanatın yerini almıştır.PALS tekniği seramik yapılı malzemelerde moleküler boyuttaki boşlukların teşhisinde ve incelenmesinde güçlü bir metot olarak karşımıza çıkmaktadır. Son zamanlarda ise deneysel ve teorik çalışmalar da bunu kanıtlamıştır.

Indicating superior piezoelectric lead nickel niobate-lead zirconate titanate (PNN-PZT) relaxor ferroelectric ceramic crystallizes in perovskite crystal structure. Crystallized this way, relaxor ferroelectric material is synthesized in powder form. Ceramic green samples were produced using unitial 100 MPa pressure in a 13 mm diameter mold. After sintering at 1200 oC these materials were examined by PALS technique.The piezoelectricity of ceramics was discovered in the 1940’s and has become much more widespread today. Although barium titanate (BaTiO3) was previously used, it is now replaced by other compositional systems such as PZT (PbO-ZrO2-TiO2), which demonstrate a higher piezoelectric effect in many piezoelectric applications.The PALS technique is a powerful method for determination and examination of molecular-size gaps in ceramic materials. The recent experimental and theoretical studies have proved this.
Keywords: Fizik; Inorganic nanoparticle; İnorganik nanoparçacık PNN-PZT Ceramics; molecular size gap; moleküler boyuttaki boşluk; Physics; piezoelectric; piezoelektrik; PNN-PZT Seramikler; Positron Annihilition Lifetime Spectroscopy; Positronium; Pozitron Yokolma Ömür Spektroskopisi; Pozitronyum