Türkiye’de basın işletmelerinde operasyonel risk yönetimi farkındalığını ölçmeye yönelik bir uygulama - Kurban, Deniz (My University, 2013)
Basın İşletmeciliği, Denetim, Risk Yönetimi ÖZET TÜRKİYE’DE BASIN İŞLETMELERİNDE OPERASYONEL RİSK YÖNETİMİ FARKINDALIĞINI ÖLÇMEYE YÖNELİK BİR UYGULAMA Ekonomik, siyasal ve sosyal alanlardaki gelişmeler, çeşitli yasal düzenlemeler, teknolojik gelişmelerin hız kazanması, artan rekabet baskısı ve küresel ölçekli ekonomik dalgalanmalar, işletmelerin faaliyet süreçlerinde karşılaştığı belirsizliklerin ve risklerin de çeşitlenmesine neden olmuştur. İşletmelerin bu belirsizlik ve risk ortamında ayakta kalabilmeleri, büyük ölçüde söz konusu belirsizlik ve riskleri yönetme kabiliyetiyle doğru orantılıdır. Bu bakımdan, işletme yöneticilerinin, belirlenen uzun vadeli stratejik hedefler doğrultusunda etkin risk yönetim politikası geliştirmeleri ve bu çerçevede karşılaşılabilecek olası risklerin yönetimi için güçlü bir mekanizma hayata geçirmeleri gerekmektedir. Basın işletmeleri de, bu belirsizlik ve risk ortamında çeşitli çıkar gruplarının baskısı altında faaliyetlerini sürdüren, hız – zaman dinamiği içerisinde kitlesel üretim yapan kültür işletmeleridir. Basın işletmelerinin süreklilik arz eden bir biçimde kitlesel üretim yapıyor oluşu, çok sayıda iç ve dış risklere açık bir konumda olan bu işletmelerin operasyonel süreçlerinde güçlü risk yönetim politikasını benimsemelerini gerekli kılmaktadır. Bu çalışma, yeni yasal düzenlemeler çerçevesinde, Türkiye’deki basın işletmelerinin risk yönetimi uygulamalarına ışık tutmayı ve söz konusu işletmelerin operasyonel kaynaklı risklerinin yönetimi noktasındaki farkındalık düzeylerini ölçmeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda, Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun risk yönetimine ilişkin getirmiş olduğu yükümlülükler çerçevesinde, basın işletmelerinde geliştirilen risk yönetimi mekanizmalarının işlevselliği tartışılacaktır. Key words:Press Economy, Supervision, Exposure Management

AN APPLICATION TO MEASURE THE AWARENESS OF OPERATIONAL RISK MANAGEMENT IN TURKISH MEDIA ORGANIZATIONS The developments in economic, political and social areas, various legal regulations, technological improvements gaining speed, increasing pressure of rivalry and economic fluctuations on a global scale cause to the diversification of the risks and uncertainties which business firms encounter on their operational process. For a firm, surviving in these situations of uncertainty and risk is directly proportionate to its ability to the management of these risks and indeterminations. In this respect, it is vital for managers to develop efficient policies of risk management according to the determined long term objectives, and to carry out a strong mechanism to manage the risks which can be encountered. Press establishments are culture foundations which make productions on a fast-time scale and carry on their activities in this uncertainty and risk environment, under the pressure of some interest groups. Making mass production consistently makes it inevitable for press establishments, which are open to many inside and outside risks, to carry out strong risk management policies during their operational processes. This paper aims to enlighten the practices of risk managements of press establishments in Turkey within the scope of new legal regulations and to evaluate the awareness stages at the point of management of operational based risks of the same establishments. In this sense, the functionality of the risk management mechanisms in the press establishments will be discussed within the frame of obligations on risk managements which are brought by New Turkish Commercial Law.
Keywords: Basın; Ekonomik Yönleri; Gazetecilik; Risk Yönetimi