Cerrahi girişimdeneyimi olan ve olmayan erişkin bireylerin geleneksel ağrı geçirme yaklaşımlarının karşılaştırılması - Uğurlu, Asu Gonca (My University, 2002)
Bu çalışma, cerrahi girişim deneyimi olan ve olmayan erişkin bireylerin geleneksel ağrı geçirme yaklaşımlarını belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma, Erzincan il merkezinde 25 Mart 2002 - 28 Temmuz 2002 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini; Erzincan il merkezinde yaşayan 18-65 yaş arası bireyler oluşturmuştur. Örneklem hacminin hesaplanması cerrahi girişim geçirme prevalansı dikkate alınarak yapılmış ve 800 birey çalışma kapsamına alınmıştır. Veriler, araştırmacı tarafından literatür bilgileri ve uzman görüşü dikkate alınarak hazırlanan veri toplama formu aracılığı ile toplanmıştır. İstatistiksel olarak sayı, yüzdelik ve ki-kare testi ile değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda; bireylerin %50.6'sının cerrahi girişim deneyimi, %65.6'sının akut ağrı deneyimi olduğu belirlenmiştir. Vücutta hissedilen ağrıların bölgelere göre dağılımı incelendiğinde baş ağrısının %43.9 oranıyla birinci sırada yer aldığı bulunmuştur. Araştırma kapsamına alınan bireylerin %85.5'inin ağrılarını geçirmek amacıyla profesyonel yardım aldığı belirlenmiştir. Kullandıkları geleneksel ağrı geçirme yöntemleri arasında %53.4 oranıyla egzersizin birinci sırada yer aldığı, bunu %47.6 oranıyla sıcak uygulamanın, %22.3 oranıyla dikkati ağrıdan uzaklaştırmanın izlediği ve daha az oranlarda da bitkiler, masaj, dinsel inançlar, hayvansal kökenli yardım ve soğuk uygulamanın kullanıldığı belirlenmiştir. Cerrahi girişim deneyimi olan ve olmayan erişkin bireylerin ağrı geçirmede kullandıkları geleneksel yöntemler arasında sadece dinsel inanışlar ile gruplar arasında anlamlı (x2=519; p=0.02) fark bulunmuştur ve farkın cerrahi girişim deneyimi olanlardan kaynaklandığı, bu grupta ibadet ederek ağrılarını geçirmeye çalışanların oranının fazla olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, bireylerin ağrılarını geçirmek amacıyla profesyonel yardım almalarına karşın geleneksel ağrı geçirme yöntemlerini de yaygın olarak kullandıkları belirlenmiştir.

COMPARISON OF THE TRADITIONAL PAIN EASING METHODS OF INDIVIDUALS WITH OR WITHOUT SURGICAL OPERATION HISTORY The objective of this study is to define the traditional pain easing approaches of adult individuals with or without surgical operation history. The research was performed during March 25 - July 28 2002 in Erzincan City. The scope of the research was composed of individuals between ages 18-65 living in the central section of Erzincan. The results of the surgical operation prevalance were used as the base in evaluating the exemplification capacity. 800 individuals were included in the study. Data were gathered according to data collecting form that was prepared by the researcher using the related literature and expert consultation. Results were statistically evaluated according to chi-square test and percentage. The results of the research revealed that 50.6% of the individuals had surgical operation history and that 65.6% of them had acute pain experiences. When the dispersion of the pain according to body parts was examined, it was seen that head -ache was the most common pain with a 43.9 percentage. It was defined that 85.5% of the individuals received professional support to release the pain. It was also defined that, among the traditional methods to release the pain, exercising was the most common (53.4%) followed by hot applications (47.6%), redirection of thoughts away from the pain (22.3%) and other minor methods including herbals, massage, religious beliefs, methods related with animal products and cold applications. Significant differences in traditional pain experiences were found to exist between individuals with or without surgical operation history only in religious beliefs (x2=519; p=0.02) and it was defined that the difference was stemmed from individuals who experienced surgical operations. These individuals used rituals and prayers to ease the pain more often that others. As a result, it was defined that, though most of the individuals sought professional support to ease the pain, traditional methods were also commonly used amongst these individuals.
Keywords: araştırma; Eğitim; Genel Cerrahi; hemşirelik; Hemşirelik ve tıp teknisyenleri ve yardımcı personel; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri