Genelev Kadınlarının Psikososyal İyi Oluşlarınının Belirlenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Amaç: Ankara Ticaret Odası, "Neler Oluyor Bize?" adı altında hazırladığı "Hayatsız Kadınlar Dosyası" adlı raporda, Türkiye'de vesikalı/gizli çalışan hayat kadınları- nın sayısının yüz bine yaklaştığı bildirilmektedir. Özellikle ruh sağlığı açısından riskli bir grubu oluşturan genelev kadınlarının, yaşamış oldukları zorluklara göre ruh sağlığı hemşiresi tarafından sosyal destek almaları yararlı olacaktır. Bu çalışma bu sektörde çalışan genelev kadınlarının psikososyal durumlarını belirlemek amacıyla planlanmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı tipte olan bu araştırma, Etik Kurul izni ve Aydın Halk Sağlığı Müdürlüğünden yazılı onay alındıktan sonra, 15 Ocak-15 Mart 2016 tarihleri arasında, Aydın ilindeki genelevlerde başlatılmıştır. Genelevde kayıtlı olarak çalışan 53 kadından, araştırmaya katılmayı yazılı ve sözlü olarak kabul eden 44 kadın örneklem kapsamına alınmıştır. Araştırmanın verileri için, Kişisel Bilgi Formu, Psikososyal İyi Oluş Ölçeği ve Eysenck Kişilik Anketi-Gözden Geçirilmiş Kısaltılmış Formu (EKA-GGK) kullanılmıştır. Araştırmanın bağımsız ve bağımlı sürekli değişkenleri için tanımlayıcı istatistik değerleri bulunmuş ve ölçek puanlarının dağılımlarını belirlemek üzere Kolmogorov-Smirnov Testi yapılmış- tır. Örneklem büyüklüğünün küçük olması nedeniyle, süreksiz değişken kategorilerinin "n" sayıları doğal olarak 30 kritik değerinin altına düşmüştür. Bu gerekçeye bağlı olarak hipotez testleri, non-parametrik teknikler kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bağımsız değişken kategori sayıları iki olduğunda Mann Whitney "U" testi, üç ve daha fazla olduğu durumlarda ise Kruskal-Wallis Testi yapılmıştır. KruskalWallis Testinde anlamlı farklılığın olduğu durumlarda ortaya çıkan kümülatif farklılığın hangi ikili gruplar arasından kaynaklandığını belirlemek üzere de yine Mann Whitney "U" testi işlemleri yapılmıştır. Araştırmada elde edilen tüm sonuçlar çift yönlü olarak sınanmış ve istatistiksel anlamlı- lık düzeyi en az 0.05 olarak kabul edilmiştir. Araştırmanın tüm istatistiksel analizleri SPSS for Windows 15.0 paket programı ile yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan kadınların çocukluk dönemini anne ve babası ile birlikte yaşayanlar %47.8, aileden yalnızca biri ile yaşamış olanlar %32.6, bir akrabasının yanında yaşayanlar %10.3 ve yurtta kalanlar ise %6.5 oranındadır. Kadınların %47.8'i çocukluk döneminde şiddete maruz kaldıklarını, %47.8'i psikolojik bir rahatsızlık geçirdiklerini belirtmişlerdir. Örneklem grubunun nörotisizm puanları arttıkça, buna bağlı olarak psikolojik iyi oluş puanları düşüş göstermektedir (p<0.01). EKA-GGK dışa dönüklük alt boyutu ile Psikolojik İyi Oluş Ölçeklerinin "Çevresel Hakimiyet" (p<0.01), "Bireysel Gelişim" (p<0.05), "Öz-Kabul" (p<0.01) ve Psikolojik İyi Oluş toplam (p<0.01) puanları arasında pozitif yönde istatistiksel açıdan anlamlı korelasyonlar elde edilmiştir. EKA-GGK Yalan Alt Boyutu ile Psikolojik İyi Oluş ölçeklerinin "Çevresel Hakimiyet" (p<0.05), "Öz-Kabul" (p<0.01) ve Psikolojik İyi Oluş toplam (p<0.01) puanları arasında pozitif yönde istatistiksel açıdan anlamlı korelasyonlar elde edilmiştir. Sonuç: Fuhuşla ilgili sorunların çözümlenebilmesi için önyargılardan uzak bir değerlendirme yapılması, fuhuşa yol açan nedenlerin anlaşılması önemlidir. Aile ortamının fuhuşa sürüklenmede önemli bir faktör olduğu görülmektedir. Aile bireyleri çocuk yetiştirme konusunda daha bilinçli hale getirilmeli, çocuklar ihmal ve istismar yönünden gözlenmelidir. Hayat kadınlarının psikososyal yönden desteklenmesini ve damgalamayla mücadelede de toplum ruh sağlığı hemşirelerinin aktif rol almasını sağlayarak, psikososyal danışmanlık hizmetleri oluşturmak gerekmektedir.

Objective: The report “Lifeless Women File” prepared by Ankara Chamber of Commerce under the name of “What’s Happening to Us?”, in Turkey, the count of prostitutes working as secret/licenced are approaching to hundred thousand (ATO 2004). In consideration of the challenges they confront, it will be helpful to provide prostitutes who constitute high risk group social support by mental health nurses espacially with respect to mental health, This workout has planned to specify psycho-social condition of prostitutes. Methods: This descriptive type research study was started after written acknowledgement from Aydın Province Health Institution and approval from research ethics committee were obtained in brothels in Aydın, between 15 January, 15 March 2016. Forty-three amomg a total of 53 women who volunteered to participate in the study as attested by their written, and verbal consent were included in the study. For the analysis of data obtained from survey Personal Information Form, Psycho-Social Well-Being Scale, Eysenck Personality Questionnaire-Revised Short Form (EPQ) were used. For independent, and dependent continuous variables, descriptive statistical parameters were employed. To determine the distribution of scale scores Kolmogorov-Smirnov test was used. Because of small sampling size numerical values “n” of discontinuous variable categories were naturally dropped below critical value of 30 samples. Accordingly hypothetic tests were realized using non-parametric techniques. Mann-Whitney-U test was used for pairwise comparisons of independent variables, while Kruskal-Wallis test was used to make comparisons among ≥ 3 variables. Results: The female participants lived their childhood with their parents (47.8%), one family member (32.6%), one óf their relatives (10.3%), and in a hostel (6.5%). They indicated that they had been exposed to violence (47.8%) or suffered from a psychiatric disorder Increase in neurotism scores led to a decrease intheir psychologic well-being scores.(p<0.01). Between subdimension of total scores of extraversion of EPQ-RBF scale and “Environmental Dominance” (p<0.01), “Personal Development” (p<0.05), “Self- Admittance” (p<0.01) of Psychologic Well-being p<0.01) positive, and statistically significant correlations were obtained.. Between scores of EPQ-RBF Lie Subdimension and Envorimental Dominance” (p<0.05), “Self-Admittance” (p<0.01) subdimensions of Psychologic Well-being Scale statistically significant correlations were found. Conclusion: For the resolition of the problems related to prostitution, assessments should be devoid of bias, and the causes leading to prostitution should be understood. Family environment apparently is an important factor for pandering. Family member should have a high level of consciousness about raising their children, an the children should be observed as for neglect, sexual, and physical abuse. Psychosocial counselling services should be delivered by mental health nurses to provide psychosocial support for prostitıtutes, and fight against stigmatization.
Determination of Psychosocial Wellbeing of Prostitutes
Keywords: Davranış Bilimleri; Aile Çalışmaları; Psikoloji