İslam düşüncesinin yenileştirilmesi bağlamında Mustafa Sabri ile Musa Carullah Bigi’nin karşılaştırılması - Öz, Nuri (My University, 2007)
Tez konumuz olan İslam düşüncesinin yenileştirilmesi bağlamında Mustafa Sabri ile Musa Carullah’ın karşılaştırılması çalışmasını yaparken Osmanlı Devleti’nin son zamanlarındaki fikrî ve siyasî yapısını inceledik. Ayrıca Osmanlı Devleti’nin yıkılmasına yakın bir zamanda tartışılan geri kalmışlığın temelleri ve bu geri kalmışlıkta dinin rolü tezimizin bazı bölümlerinde yer almıştır. Kavramlardan yola çıkarak Musa Carullah Bigi ve Mustafa Sabri’nin fikir dünyasını anlamaya çalıştık. İslam dünyasındaki yenileşme hareketlerinde Mustafa Sabri ile Musa Carullah Bigi’nin yerlerini tespit etmeye çalıştık. Mustafa Sabri ile Musa Carullah Bigi’nin tartıştıkları konulardan kelâm ve tasavvuf disiplinlerinin problemleri, kadın ve Kur’an tercümesi meselelerini de son bölümde ele aldık. Carullah, Mustafa Sabri, Yenileşme, İslam Düşüncesi, Kur’an

We examined late era mental and political structure of Otoman State by studying our own thesis subject” The comporison of Mustafa Sabri and Musa Carullah in context of renovating islamic thought”. Furthermore the basis of underdevolepment discussed at collapse times of Otaman State and the ple of religionat the underdevolapment take place insome chapters of our thesis. We tried to explain Mustafa Sabri and Musa Carullah’s thought worlds. We took up Kelâm and Sufism disciplines problems, women and holl Qur’an issues debated by Mustafa Sabri and Musa Carullah in last chapter. Carullah, Mustafa Sabri, Renewing, Islamic Thought, Qur’an
Keywords: İslam Dini; Kelam; Kur’an-ı Kerim