Modern iletişim bunalımı ve gerçeküstücü iletişim - Avcı, Artun (My University, 2003)
Modernliğin oluşturduğu tarih uçurumu herkese yetecek kadar büyük ise hepimiz bir biçimde bunu yaşamaya yazgılıydık.1914-1918 savaşında Batı modernliği,dünya ölçeğinde küresel çapta bir sistem halinde kendisini oluşturan yegane uygarlık haline gelmişti.Bu başlıca bir kırılgan noktaydı çünkü uzunca bir süredir Batı modernliğinin temelleri sarsılmaya başlanmış; Avrupa sosyal yaşamında temel bir gücün (endüstrileşme) ortaya çıkışı ile birlikte büyük bir kargaşa, zincirlerinden boşanmışcasına bırakılmıştı.Şu çok açıktı ki modernlik, büyük boyutlarda içsel ve dışsal dönüşümlerin dehşetli çifte gerilimine maruz kalmıştı.Savaştan sonra sistemi çöküntü ile şiddetle sarsan bir yapısal bir reaksiyon olarak bir büyük şok dalgası geldi.Bu büyük şok dalgası, avangart adı verilen varolan bir gelişmenin giderek ilerlemesiydi.Bir avangart hareket olarak sürrealizm, çarpıtılmış reel iletişime karşı sürrealist iletişimi (1950'li yıllarda sürrealist şairlerin edebiyat dergisiydi) i öneriyordu.Sürrealist hareketin belirttiği gibi öteki,iletişim olgusunun temel,öncelikli tarafı olmalıydı. Asıl önemlisi modernliğin kaotik dünyasında kaybettiğimiz gerçek insanı yeniden bulabilmekti.Andre Malraux'un belirttiği anlamda karşı-yazgı oluşturabilmenin koşulu, tahrip edilmiş iletişim dünyasını olumsuzlayabilmekti. Tezin temel problematiği de buydu:modernliğe mahkum olduğumuz bir dünyada yitirdiğimiz öteki duygusunun yeniden kazanılmasıydı.İnsan ile öteki (doğa,diğer insan) arasındaki bozulmuş iletişimin yeniden kurulabilmesi için akıl ve tarihe hala ihtiyaç duyuyoruz.Eleştirel bir akıl ve tarih bilinci ,modernliğin farklılıkları özdeşlik adına baskı altına alan ve kendi dışındaki farklılıkları engelleyen söylemini olumsuzlayacak ve özgürlüğün ötekilere karşı negatif,savunucu bir nitelikten çok 'öteki hale dönüşmeye yönelik kurucu ve etkin bir özgürlük olanağı yaratabilecektir.Temel amaç ben ile öteki arasındaki hiyerarşi ve çelişkiyi ortadan kaldırmaktır. If the cliff of history deep enough for everyone which was formed by modernity, all of us had to live this fatality.On the War of 1914-1918 Western modernity was in the peculiar civilization which she had built up for herself was in process of becoming world-wide.It was insecure chieftly because at the very time when European modernity had been broken up and the great deeps loosed by the release and emergence of an elemental force (industrialism) in Eupopean social life.It was evident that modernity was undergoing a terrific double strain of this inward and outward transformation both on the heroic scale.After the war came the great shock,a organic reaction that convulsed the system with collapse.Great shock,was the enlargement of an existing growth called avant-garde.Surrealism as an avangard movement,proposed Surrealist Communication -was the literaty magazine of surrealist poets in 1950's- instead of degenerated real communication.As surrealist movement said The other was the basic,primary element of communication. The most important problem is, finding the real man whom we lost in the caotic world of modernity.As a term of Andre Malraux, the condition of creating the alternative fate means to negative the communication which was degenerated.The purpose of this thesis is to create the sense of other which we had lost in the world of modernity.We still need rationality and history to be able to form equal and free communication against degeneration.To be conscious of critical think and history , will negative modernity's discourse which pressures the differences.The main target is to stamp out hierarchy and paradox between me and other.
Keywords: İletişim; Toplum bilimleri; Toplumsal etkileşim