Fotoğrafta gerçekliği kaydetme sorunu - Dora, Serkan (My University, 2003)
Fotoğrafta Gerçekliği Kaydetme Sorunu Çalışmamın birinci bölümünde uygarlık tarihinin ilk topluluklarından, 17. yüzyıla kadar, sanatta ve bilimde gerçekliğin algılanış biçimlerini incelemeye çalıştım. Bunun nedeni ise gerçekliğin üretim ilişkilerine bağlı olarak nasıl bir değişim içerisinde olduğunu göstermekti. Böylece sanatta; fotoğrafa, bilimde de sosyolojiye giden yolun daha net görülebileceğini düşündüm. İkinci bölümde 17. ve 18. yüzyılda fotoğraf ve sosyolojinin ilk işaretlerine dikkat çekmek istedim. Sosyoloji ve fotoğrafın birlikte incelenmesinin sebebi ise ortaya çıkış koşullarının ortak olduğunu vurgulamaktı. Bu nedenle karşılaştırmalı bir yol izledim. Üçüncü bölümde, fotoğraf ve sosyolojinin ilkleri incelendi. Bunu yapmaktaki amacım, sosyolojinin makro bir bilim olarak toplumları kontrol altında tutma amacıyla yola çıktığını göstermekti. Aynı dönemde sosyalizm de bilimsel bir kimlik kazanır. Bu nedenle Karl Marx’ın, burjuva sosyologlarından farklılıklarını vurgulamaya çalıştım. Daguerre fotoğraf makinesini icat ettiğinde, toplumları değiştirme ve denetim altına alma iddiasına sahip değildi. Ancak fotoğraf bulunuşundan itibaren iktidarla ilişki içindeydi. Bu noktada fotoğrafın, gerçekliği ele geçirme aracı olarak, kapitalizmin etkisiyle büyüdüğünü göstermeye çalıştım. Dördüncü bölümde sosyolojinin küçülerek mikro parçalara bölündüğüne ve fotoğrafın büyüyerek toplumları denetim aracı haline geldiğine dikkat çekmeye çalıştım. Son bölümde ise imgeler dünyasını irdeledim. Bir imge olarak fotoğrafın, yanıltıcılığı ve kültür endüstrisine katkıları üzerinde durdum. Ancak suçlunun fotoğraf değil kapitalizmin etkisiyle oluşan kitle kültürü olduğunu göstermeye çalıştım. Günümüzde, varolan gerçekliğin yerini sanal gerçeklik aldı. Bu bağlamda fotoğrafın ölüp ölmediğini tartıştım. Fotoğrafın ölmediği ama iktidarın onu kuşattığı sonucuna vardım. Bu kuşatılmışlıkta gerçeğin yeniden kazanılması için, deneyimin içine girmek gerektiğini, böylece gerçekliğe yeniden kavuşulacağını göstermeye çalıştım. Problem of Recording Reality in Photography In the first part of my study, I tried to research the ways of perceving reality both in art and science, from the begining of first communities of civilasation to the communities of 17th century. The reason was to show how reality would change, parallel to changes of production relations. Thus, I thought that it could be understood clearly the positions of photography in art and sociology in science. In the second part, I tried to attract attetion of first signs of photography and sociology in 17th and 18th century. The reason why sociology and photography researched together, is to emphasise that both socioloy and photography originated from same conditions. Therefore, I used a comparative method. In the third part, the first ones of photography and sociology are researched. My aim was to show that sociology is to set off with a thought of taking socities under control, as a macro science. At the same period, socialism gained a scientific idendity. Therefore, I tried to emphasise the difference of Karl Marx from bourgeous sociologists. When Daguerre has invented camera, he didn’t has a claim of changing societies and taking them under control. But from the very first years of invention, photography is in a relation with the power. At that point, I tried to show that photography grew up as a way of capturing reality under the influence of capitalism. On the fourth part I tried to attract attention that sociology is humuiliated and divided in micro parts and on the other hand photography is grew up and became a way of taking socities under control. On the last part, I investigated thoroughly the world of imaginations. I researched the misleading of photography as an image, and its contrubutions to the culture industry. But I tried to show that photography is not guilty, but guilty one is mass culture which is shaped under the influence of capitalism. Nowadays, imaginery reality took place of existing reality. In this context, I discussed whether photography is dead or not. I reached a conclusion of photography is not dead, but power has surrounded it. In this surrounding, I tried to show that to gain the reality again, it is needed that to get in to the experince, so that it is possible to reach to reality again.
Keywords: Felsefe ve kuramı; Fotoğrafçılık; Güzel ve dekoratif sanatlar