Kadınlarda meme kanseri risk düzeyi - (:unkn) unknown (My University, 2007)
GİRİŞ: Meme kanseri dünyada kadınlar arasında en sık görülen maling tümör olup, kadınlarda görülen tüm kanserlerin yaklaşık %30’unu oluşturmaktadır. Bu çalışmada kadınların yaş, ailesel ve kişisel meme kanseri öyküsü, çocuk doğurma yaşı, menstrual öykü ve menapoz sonrası obesite kriterlerine göre meme kanseri risk durumu değerlendirildi. MATERYAL VE METOD: Araştırma evrenini İstanbul’daki kadınlar oluşturdu. Örnekleme 20 yaş ve üzerinde olan 1085 kadın alındı. Risk değerlendirmede Amerikan Kanser Birliği ve Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın meme kanseri riskini değerlendirmek amacıyla önerdiği “Meme Kanseri Risk Değerlendirme Formu” kullanıldı. BULGULAR: Araştırma sonucunda kadınların %98.5 (n=1069)’inin meme kanseri yönünden düşük, %0.7 (n=8)’sinin orta, %0.8 (n=8)’sının yüksek riske sahip olduğu belirlendi. SONUÇ: Bu sonuçlar araştırma kapsamına alınan kadınların meme kanseri gelişimi yönünden düşük riske sahip olduklarını gösterdi. Ancak yaşam süresinin giderek uzaması ve menapoz sonrası obesitenin Türk kadınları için gelecekte risk olabileceği düşünülmektedir.