Yeni ekonomi’ ye rekabetçi yaklaşım - Uslu, Mehmet Tolga (My University, 2001)
Çalışmamız toplam dört bölümden oluşmaktadır. mde araştırma ve yazım biçimi, bölümlerin düzeni ve çalışmanın genel sistematiği açıklanmıştır. İkinci bölümde yeni ekonomi tanımı ve içeriği incelenmiştir. Yeni ekonomi'nin içeriği blümünde teknolojik (bilişim teknolojileri) değişim, iş süreçleri'nin yeniden yapılandırılması, Entegrasyon, elektronik ticaret, elektronik iş ve yeni ekonomide değer yaratma biçimleri ele alınmıştır. Bu konular elektronik ticaretin teknik ve yönetsel içeriğini, oluşum sürecini ve onu ortaya çıkaran sebepleri incelemek amacıyla oluşturulmuşlardır. Üçüncü bölümde yeni ekonominin işletmelerin yapılarına etkieri incelenmeye çalışılmıştır. Sonuç bölümünde ise üçüncü bölümde incelenen değişimlerin Yine üçüncü bölümün başında sıralanan rekabet kriterleri doğrultusunda irdelenmesi ve bir sonuca ulaşılmasına çalışılmıştır. Yeni ekonominin kabul görmüş, benimsenmiş bir tanımını bulmak, bu çalışmayı yaparken karşılaştığımız en güç iş olmuştur. Zira her zaman olduğu gibi yeni ekonomi, e-ticaret ile eşanlamlı olarak kullanılıyordu. Bu da yeni ekonomi'nin (varsa) kapsamını daraltmaktadır. Birçok önemli isim yeni ekonomi'nin gerçekte var olmadığını yeni ve eski ekonomilerden değil 'ekonomi'den söz edilebileceğini yazmakta idi ki bu savunmalar da hiç gözardı edilebilecek cinsten değildi. Yeni ekonomi'nin işletmelerin rekabetçi gücüne etkilerini incelerken önce rekabet kriterlerinin göz önüne alınmasında fayda vardır. Önce kriterlerin incelenmeli sonra yeni ekonomi'nin işletmeler üzerinde dayattığı değişiklikler incelenmeli ve en son olarak da bu değişikliklerin önceden ele alınan kriterler doğrultusunda yargılaması yapılmalı ve bir neticeye varılmalıdır. Yeni ekonomiye ait değişkenlerin işletmeler'in mevcut dahili yapılarına ve harici fonksiyonlarına etkilerini inceledikten sonra; daha önce (bölüm 3.1) sıralanan Porter'ın rekabet kriterleri doğrultusunda bu etkiler irdelenebilir. Ancak bu etkilerin yeni ekonomiye ait süreçlere geçseler dahi fiziksel mal ya da hizmet üreten ve bunları piyasaya on-line ya da fiziksel dağıtım kanalları ile sunan yeni ya da eski işletmler üzerindeki etkiler olduğu hatırlanmalıdır. yani kısaca bu çalşmaya; dot-com adı altında özetlenen ve açık ve anlaşılabilir iş hedefleri ve operasyon planlarından mahrum olarak sadece bir şekilde internette bulunmak ve başta reklam olmak üzere tali yöntemlerle gelir elede etme peşindeki sanal işletmeler dahil edilmemiştir.

This study contains four chapters. First chapter is introduction. İn this chapter ı explained the method, objectives contants and assumptions of the study. İn the second chapter ı tried to make a definition of new economy and define the containts of it. İn the contants section, ı tried to explain techological change, Business process reengineering, İntegration, Electronic Commerce , Electronic Business and new ways of creating value. These subjects are studied to explain the tecnical, administrative contants. İnthis chapter ı had a difficulty of limiting the contants of the chapter. I should limit it according to the impacts of competitiviness. İt was difficult becouse 'new economy' was extreemly new and the contans of it was not purified briefly. So ı did not include many subject as legal issues, security issues, macro economical issues etc. İn the third chapter ı tried to explain the effects of new economy to enterprises. These effecs are divided into two categories as the effect to internal process of enterprises and the effects to outside process as the relation with suppliers and customers. This time because of the advanced integration capabilities; had a classificication problem of identifiying the internal and external parts of enterprise İn the last chapter, ı tried to make a conclucion about the effects of new economy according to the criterias shown in the chapter three. İt is difficult to have a generally eccepted defginition of new economy in the literature. It was the hardest part of this research. Because in the sources ı used; the name 'new economy' was used to mention 'e-commerce. Many important write was against of the seperation of the economy as new and old. In a study which aims to explain the competitiveness of new economy, it is important to identify the criterias of competitiveness. Firs of all the criterias are need to be considered and then the effects of new economy to the enterprisess process. Lastly these effects are need to be criticized according to the ciriterias shown before. This was the objective of this study. It is important to keep in mind that the enterprises that are mentioned in this study are the estapllished firms which are alreadliy producing goods or/ and services. This means that the virtual firms named dot-coms that do not have a brief business plan and mission are not included in this study.
Keywords: Ekonomi; Rekabet