Maliye politikalarını kurala bağlayan yaklaşımlar; mali kural ve Türkiye uygulamaları - Hamidov, İlhan (My University, 2012)
Geçmişten bugüne maliye politikaları değişime uğramıştır. Geleneksel maliye politikaları yerini yeni maliye politikalarına bırakmıştır. Yeni maliye politikalarında mali disiplinin sağlanması önemli bir yer tutmaktadır. Mali kurallar, maliye politikalarını kurala bağlayan yaklaşımlar olarak tanımlanabilir. Maliye politikalarını kurala bağlayan yaklaşımlar bütçe dengesine ve kamu harcamalarında kısıtlamalara odaklanmaktadır. Bazı ülkeler bütçe dengesini hedeflerken, bazı ülkeler de kamu harcamalarında kısıtlamalar getirmektedir. Böylece maliye politikalarına bir kural konulmaktadır. Mali kurallardan amaç mali disiplinin sağlanmasıdır. Türkiye’de de zamanla maliye politikalarını kurala bağlayan yaklaşımlar benimsenmeye başlanmıştır. Ülkemiz gelişmekte olan bir ülkedir ve bu yüzden de mali disiplinin sağlanması önem arz etmektedir. Çünkü dengeli büyüyebilmemiz buna bağlıdır. Anahtar sözcükler: Maliye politikaları, Geleneksel maliye politikaları, Yeni maliye politikaları, Mali disiplinin sağlanması, Mali Kural, Bütçe dengesi, Kamu harcamalarında kısıtlamalar

From past to present fiscal policies changed. The traditional fiscal policies are given way to the new fiscal policies. In the new fiscal policies providing fiscal discipline takes an important place. Fiscal rules can be defined as the approaches base fiscal policies on rules. In the approaches which bases fiscal policies on rules are focused on budget balance and constraints in government expenditures. As some states targeted the budged balance, some impose also constraints in government expenditures. In this way a rule is set up to fiscal policies. With the fiscal rules is aimed at providing fiscal discipline. In time, in Turkey approaches which bases fiscal policies on rules have had also begun to embrace. Our country is a developing country, and thus it is important for us providing the fiscal discipline. Because, it corresponds to a balanced growth we want this. scal policies, Traditional fiscal policies, New fiscal policies, Providing fiscal discipline, Fiscal Rule, Budget balance, Constraints in government expenditures
Keywords: Maliye Politikası_Türkiye