Comparison of 12-core prostate biopsy results with corresponding radical prostatectomy specimens - ÇAM, HAYDAR KAMİL (My University, 2022)
GİRİŞ ve AMAÇ: Pros a kanseri anısında la eral pros a biyopsi odaklarının sayı e lokalizasyon açısından s andardize edilmesi gerekmek edir. u çalı mada 12 odak pros a biyopsi parame relerinin radikal pros a ek omi spesmen pa olo i sonuçları ile u arlılığı incelenmi ir. YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu retrospek if çalı maya radikal pros a ek omi operasyonu yapılan ardı ık 52 has a alındı. üm biyopsiler aynı hekim arafından; her iki lobun bazal or a e apikal segmen lerinin la eral e uzak la erallerinden her lob için 6 ade olmak üzere toplamda 12 kor olarak uygulandı. as aların Gleason skorları e biyopsi odaklarının lokalizasyonları radikal pros a ek omi operasyonu sonrası elde edilen spesmenin pa olo i bulguları ile kar ıla ırıldı. BULGULAR: Klasik seks an biyopsi has aların %71 (37/52)'ine anı koyarken has aların %29 (15/52)'una eklenen uzak la eral biyopsi odakları ile anı konuldu.12 kor biyopsinin kanser anı ba arısı klasik seks an biyopsiden is a is iksel olarak anlamlı düz eyde yüksek bulundu. RU biyopside ek araflı kanser pozi ifliği sap anan 35 has anın radikal pros a ek omi pa olo isi 25 (%71 4) has ada iki araflı kanser pozi if olarak sap andı. iyopsi e radikal pros a ek omideki ek e iki araflı kanser pozi if odaklar arasında is a is iksel açıdan anlamlı düzeyde u arsızlık görüldü. 52 has anın biyopsi Gleason skorları incelendiğinde 33 (%63 5) or a 17 (%32 7) or a kö ü e 2 (%3 8) has a kö ü diferansiye olarak raporlanırken iyi diferansiye ümörü olan has a yok u. iyopsi e radikal pros a ek omi spesmen pa olo i Gleason skorları is a is iksel anlamlı düzeyde u arlı bulundu. TARTIŞMA ve SONUÇ: u çalı mada RU e liğinde yapılan klasik seks an biyopsiye eklenen 6 uzak la eral biyopsi odağının kanser anı ba arı oranını belirgin olarak yüksel iği RU biyopside ek araflı olarak raporlanan kanserlerin radikal pros a ek omi spesmen patolojisinin sıklıkla iki araflı olarak raporlanacağı biyopsi Gleason sonuçlarının radikal pros a ek omi spesmen pa olo isi ile yüksek benzerlik oranlarına sahip olduğu gös erildi.

INTRODUCTION: The objective of this current study was to compare the histological findings of 12-core transrectal ultrasound (TRUS) guided prostate biopsy results with that of corresponding radical prostatectomy specimens. METHODS: This retrospective trial consisted of 52 consecutive patients who underwent radical p rostatectomy. All patients had 12- core prostate biopsy (lateral and far lateral biopsies from apical, mid and basal prostate tissue for each half of prostate a s a total of 12 locations) that was performed by a single physician. The diagnostic ability of biopsy cores, cancer locations and the histological findings particularly Gleason grades of 12 -core biopsies were compared with that of radical prostatectomy specimens. RESULTS: The classical sextant biopsy revealed prostate cancer in 71% (37/52) of cases. About 29% (15/52) of cancers were detected only by the far lateral sextant biopsies. The diagnostic ability of 12 -core biopsies was statistically higher than the classical sextant approach. A total of 35 patients were found to have unilateral cancer accordi ng to TRUS biopsies. However about 71% of these cases was bilateral disease on radical prostatectomy specimens. Gleason scores of TRUS biopsies were intermediate, intermedia te-poor and poorly differentiated in 63.5%, 32.7% and 3.8% of cases, respectively. These scores were well correlated with corresponding radical prostatectomy Gleason scores. DISCUSSION AND CONCLUSION: The addition of far lateral biopsies to the classical sextant biopsy revealed a significant improvement in cancer detection rate. Unilateral disease on biopsy was mostly associated with bilateral cancer on corresponding radical prostatectomy specimen. Gleason score on TRUS biopsy was usually correlated with a corresponding Gleason score on final pathology
Keywords: prostat kanseri; trus; prostat biyopsisi; radikal prostatektomi; gleason; prostate cancer; prostate biopsy; radical prostatectomy