Vergi cennetleri, serbest bölgeler ve kıyı bankalarının mali etkileri - Doğan, Cengiz (My University, 2006)
Günümüzde dünya ekonomisine damgasını vuran olgulardan birisi olarak kabul edilen küreselleşme kavramı sosyal hayattan ekonomiye kadar birçok alanda değişimi gerekli kılmıştır. Küreselleşme ekonomik anlamda ulusal sınırların kalkmasına neden olmuş, malların, sermayenin ve işgücünün serbest dolaşımına olanak sağlarken global alanda vergi kaçırma, vergiden kaçınma, vergi cennetleri, tercihli vergi rejimleri ve zarar verici vergi rekabeti gibi bir takım oluşum ve sorunları da beraberinde getirmiştir. Sermayenin bu şekilde serbestçe dolaşımını sağlamak amacıyla getiriyi maksimize edecek şekilde oluşturulmuş merkezler ve bu merkezlerde bazı kurumlar finansal liberalizasyonun bir sonucu olarak ortaya çıkmışlardır. Bunları vergi cennetleri, serbest bölgeler ve kıyı bankaları olarak sıralamak mümkündür. Bu çalışmada küreselleşmenin beraberinde getirdiği finansal liberalizasyon altında sermayenin serbest dolaşımına imkan sağlayan vergi cennetleri, serbest bölgeler ve kıyı bankalarının mali etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Vergi cenneti ülkeler ve buralardaki uygulamalar bu getiriyi sağlarken kıyı bankaları bir aracı kurum niteliğinde kullanılmıştır. Serbest bölgelerdeki vergi istisna ve muafiyetleri gibi vergisel anlamda sağlanan avantajlarla vergi cenneti dışındaki ülkelerde de globalleşmenin sonucu olan dolaşım süreci etkili olmaktadır. Vergi cennetleri, serbest bölgeler ve kıyı bankacılığı uygulamaları; kaynakların etkili olarak kullanılamaması, kamu harcamaları üzerinde olumsuz baskı yaratma, vergi sistemleri üzerinde olumsuz etkilere ve haksız vergi rekabetine kadar birçok olumsuzlukları beraberinde getirmiştir.

Today, globalization concept which is taken one of the facts that stigmatize world economy, necessiates change not only on social life, but also economy like many fields. Globalization, economically caused to removal of national borders and enabled free circulation of prosperity, capital and work power. But it also caused and brought some constitutions and problems like tax avoidence globally, abstain from tax, heaven of tax, preferential system of tax and detrimental rivalries of tax. To obtain of the free circulation of the prosperity, some centres which maximize the yield are formed and some associations appeared as the result of this financial liberalization. It is possible to district these associatios as tax heavens, free zones, and off-shore banks. In this work it is aimed to search the financial effects of tax heavens, free zones and shore banks which enable the free circulation under the effect of financial liberalization ,the result of globalization. While tax heaven countries and their implementations provides the yield, shore banks are used as mediator associations. In free zoens, tax became effective with advantages of the exceptions and exemptions which are supplied with taxes but, in the other countries except tax heaven, circulation process which is the result of globalization is effective. Tax heavens brought many problems with them like free zones, shore bank implementations , non-using of sources effectively, to create an negative force on expenses of public , negative effects on tax systems and unfair tax rivalry.
Keywords: Maliye; Serbet Bölgeler