Osmanlı'da daru'l-kurralar: Makedonya örneği - KIZILASLAN, İSHAK (My University, 2022)
1912-1913 Balkan Savaşları’nda ayrıldıklarında, Türklerin Batı’ya açılan kapısı olan Balkanlar beş asır boyunca Osmanlıların taht-ı idaresinde kalmış idi.1 Bölgeye özellikle vakıflar kurmak suretiyle çok büyük hizmetler yapmış olan Osmanlı, bu yarımadayı “Rumeli” olarak isimlendirmiştir.2 Bazısı da Makedonya’da bulunan bu vakıfların sayısı on altı bini mütecavizdir.3 1913 Bükreş Anlaşması ile son bulan Osmanlı’nın Makedonya’daki hâkimiyeti 1389 Kosova Savaşı ile başlamıştır.4 Bu bildiride Makedonya özelinde Osmanlı’da Kur’an kıraat ve tilâveti eğitim merkezleri hakkında bilgi verilecektir.
Keywords: Temel Bilimler; Natural Sciences; Temel Bilimler (SCI); Doğa Bilimleri Genel; ÇOK DİSİPLİNLİ BİLİMLER; Natural Sciences (SCI); NATURAL SCIENCES, GENERAL; MULTIDISCIPLINARY SCIENCES; Multidisipliner; Multidisciplinary