Ekzojen kaynaklı oral pigmentasyonlar: Üç farklı olgu sunumu - AYDAŞ, EZGİ CAHİDE; ERÇALIK YALÇINKAYA, ŞEBNEM (My University, 2022)
AMAÇ: Oral pigmentasyonlar, fizyolojik veya belli bir etkene bağlı olarak bir ya da daha fazla pigmentin ağız mukozasında birikimi sonucu oluşan renk değişiklikleridir. Oral mukoza pigmentasyonları endojen ve ekzojen kaynaklı olabilmektedir. Ekzojen pigmentasyonlar yabancı cisimlerin veya renk veren maddelerin oral mukozada depolanması ile oluşur. Bu olgu sunumunda üç farklı hastada izlenen ekzojen kaynaklı oral pigmentasyon örneklerinin klinik görüntüleri ile birlikte değerlendirilmesi amaçlanmıştır. OLGU SUNUMU: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı’na farklı şikayetler ile başvuran üç hastanın klinik muayenesinde ağız mukozasında pigmente lezyonlar izlenmiş, hastalar bu lezyonlara bağlı herhangi bir şikayet bildirmemiştir. Hastaların medikal ve dental geçmişleri, intraoral-ekstraoral muayenesi ile değerlendirilme sonucu amalgam tatuajı (40/K), sigaraya bağlı melanosiz (42/K) ve kıllı dil (52/E) tanıları konulmuştur. SONUÇ: Ekzojen pigmentasyonlar ilaçlar, ağır metaller, sigara ve amalgam gibi restoratif materyallerin sebep olduğu oral pigmentasyonlardır. Bu lezyonlar oral mukozanın diğer pigmente lezyonlarını taklit ederek tanı ve tedaviyi yanlış yönlendirebilir. Oral mukozanın pigmente lezyonlarının tanısı klinisyenler için zorlayıcı olabildiğinden oral pigmentasyonların tanı ve tedavisinde sistematik bir yaklaşım gereklidir.

AIM: Oral pigmentation is defined as the process of deposition of pigments in oral tissues. Oral pigmentation can be physiological, pathological or manifestation of systemic diseases. Depending on the underlying etiology, pigmentation can be divided into exogenous and endogenous types. Exogenous pigmentation of the oral mucosa is commonly coused by foreign material implantation. This case report aimed to present three different exogenous oral pigmentation cases. CASE REPORT: Three patients with pigmented oral lesions with no clinical complains referred to Outpatient Clinic of Department of Oral and Maxillofacial Radiology. Medical and dental history and intraoral-extraoral examination of patient revealed the diagnoses of this pigmentation are amalgam tattoo (40/F), smoking-related melanosis (42/F) and hairy tongue (52/M). CONCLUSION: Exogenous oral pigmentation could be induced by drugs, tobacco/smoking, amalgam tattoo or heavy metals induced. Though this pigmentations do mimic other pigmented conditions, which can mislead the diagnosis and management. The diagnosis of pigmented lesions of the oral cavity may be challenging for the clinicians. Therefore diagnosis and treatment of patient with oral pigmentation requires a systematic approach.
Exogenous oral pigmentations: Report of three different cases
Keywords: Diş Hekimliği; Klinik Bilimler; Oral Diagnoz ve Radyoloji; Sağlık Bilimleri; Dentistry; Clinical Sciences; Oral Diagnosis and Radiology; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; DİŞ HEKİMLİĞİ, ORAL CERRAHİ VE TIP; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; DENTISTRY, ORAL SURGERY & MEDICINE; Periodontoloji; Ortodonti; Ağız Cerrahisi; Diş Hijyeni; Dişçilik Hizmetleri; Diş Hekimliği (çeşitli); Periodontics; Orthodontics; Oral Surgery; Dental Hygiene; Dental Assisting; Dentistry (miscellaneous); General Dentistry; Amalgam tattoo; Exogenous pigmentation; Hairy tongue; Melanosis; Oral pigmentation; Amalgam tatuaj; Eksojen pigmentasyon; Kıllı dil; Melanozis; Oral pigmentasyon