Beyazlatıcı özellikli diş macunlarının yeni nesil akışkan rezin kompozitlerin yüzey özelliklerine etkisinin değerlendirilmesi - Karaltı Ayan, Cansu Merve (My University, 2025)
Amaç: Bu in vitro çalışmanın amacı, beyazlatıcı diş macunlarının yeni nesil yüksek dolduruculu akışkan kompozit rezinlerin yüzey özelliklerine etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada Gaenial Injectable Flow (GC, Japonya), Clearfil Majesty Flow (Kuraray, Japonya), Omnichroma Flow (Tokuyama, Japonya) olmak üzere; 3 farklı yüksek dolduruculu akışkan kompozit rezinden 180 adet örnek hazırlandı (Valo Grand, Ultradent, ABD). Örnekler disk ve cila kitleri ile (Sof-Lex, 3M ESPE, ABD) cilalandı. Tağtekin&Korkut tarafından tasarlanan basınç sensörlü ve kuvvet ayarlı fırçalama cihazı, 6 aylık fırçalama sürecini taklit edecek şekilde ayarlandı. Göreceli Dentin Aşındırıcılığı (RDA) değerlerine göre seçilmiş (Ultrabrite Advanced Whitening, Colgate-Palmolive, Amerika), (Opalescence, Ultradent, Amerika), (R.O.C.S. Aktif Kalsiyum, DRC Group, İsviçre), (Optik Beyaz, Colgate-Palmolive, Amerika), (Sensodyne Promine, GSK, Birleşik Krallık) ve distile su ile fırçalama yapıldı (EN ISO 14569- 2007 standart). Fırçalama öncesi ve sonrası pürüzlülük, mikrosertlik ve Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ölçümleri yapıldı. Veriler, SPSS v29 programında istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: İstatistiksel analizler, beyazlatıcı diş macunlarının yüksek RDA değerine bağlı olarak pürüzlülük artışını ve mikrosertlik azalmasını anlamlı düzeyde artırdığını gösterdi (p<0,001). SEM incelemeleri de yüksek aşındırıcılığa sahip diş macunu gruplarında rezin matriks hasarı ve doldurucu partikül kopmalarının daha belirgin olduğunu doğruladı. Sonuç: Yüksek doldurucu oranına sahip akışkan kompozit rezinler, beyazlatıcı diş macunlarıyla fırçalama sonrasında yüzey pürüzlülüğü ve mikrosertlik bakımından anlamlı düzeyde etkilenmektedir. Fırçalama sonrası en yüksek pürüzlülük artış yüzdeleri, Ultrabrite ve Opalescence diş macunu ile fırçalanan gruplarda gözlenmiştir. Bu durumun, formülasyonda bulunan silika partiküllerinin boyutu, miktarı ve hidrojen peroksit gibi çeşitli etkenlere bağlı olabileceği düşünülmektedir.

Objective: The aim of this in vitro study is to evaluate the effects of whitening toothpastes on the surface properties of new-generation, highly filled flowable composite resins. Materials and Methods: A total of 180 specimens were prepared using three different highly filled flowable composite resins: Gaenial Injectable Flow (GC, Japan), Clearfil Majesty Flow (Kuraray, Japan), and Omnichroma Flow (Tokuyama, Japan), and polymerized using Valo Grand (Ultradent, USA). The samples were polished using a disc and polishing kit (Sof-Lex, 3M ESPE, USA). The pressure-sensor-equipped and force-adjustable brushing device developed by Tağtekin & Korkut was calibrated to simulate six months of brushing. According to their Relative Dentin Abrasivity (RDA) values, the following agents were used for brushing: Ultrabrite Advanced Whitening (Colgate-Palmolive, USA), Opalescence (Ultradent, USA), R.O.C.S. Active Calcium (DRC Group, Switzerland), Optic White (Colgate-Palmolive, USA), Sensodyne Pronamel (GSK, UK), and distilled water (EN ISO 14569- 2007 standart). Surface roughness, microhardness, and SEM analyses were performed before and after brushing. Data were statistically analyzed using SPSS v29. Results: Statistical analyses revealed that whitening toothpastes significantly increased surface roughness and decreased microhardness, mainly due to their high RDA values (p<0.001). Scanning Electron Microscope (SEM) evaluations also confirmed more pronounced resin matrix degradation and filler particle loss in groups brushed with highly abrasive toothpastes. Conclusion: Highly filled flowable composite resins are significantly affected in terms of surface roughness and microhardness following brushing with whitening toothpastes. The highest increases in roughness were observed in the groups brushed with Ultrabrite and Opalescence. This may be attributed to factors such as the type, size, and quantity of silica particles in the formulation, as well as the presence of agents like hydrogen peroxide.
Evaluation of the effects of whitening toothpastes on the surface properties of new generation flowable composite resins
Keywords: Akışkan kompozit rezin; beyazlatıcı diş macunu; Diş beyazlatma; diş fırçalama; Diş renk değiştirmesi; methods; metotlar; microhardness; mikrosertlik; surface roughness; tedavi; therapy; Tooth bleaching; tooth brushing; Tooth discoloration; whitening toothpaste; yüzey pürüzlülüğü Flowable composite resin