Fen Bilgisi öğretiminde analoji kullanımının öğrenci başarısına etkisi - Sağırlı, Selman (My University, 2002)
Fen bilgisi konuları yaşamla iç içedir. Bu yüzden öğrencilerin bu dersi daha çok sevmeleri ve bu derste daha başarılı olmaları beklenir. Ama ortaöğretimde ve üniversite giriş sınavında alan seçen öğrencilere bakıldığında, fen bilimlerinden kaçış olduğu gözlenmektedir. Lise ve üniversite giriş sınavları incelendiğinde fen bilimleri sorularının daha az yapılabildiği görülmektedir. Yaşamla iç içe olan fen bilgisi dersinin daha çok sevilmesi ve bu dersteki başarının artması için çeşitli aktif stratejilerin kullanılması gerekmektedir. Analojilerin kullanılması bu stratejilerden biridir. Bu araştırmada, fen bilgisi dersi analoji kullanılarak işlenmiştir. Araştırmanın problem cümlesini, İlköğretim okullarında 6.sınıf fen bilgisi dersinde analojilerin kullanılmasının akademik başarıya, kavramaya, ve öğrencilerin fen bilgisi dersine karşı olan tutumlarına etkisi var mıdır? sorusu oluşturmaktadır. Bu problemden yola çıkılarak yapılan araştırmanın amacı; ilköğretim okullarında analojilerin kullanılmasının fen bilgisi dersindeki akademik başarıya, kavramaya ve öğrencilerin fen bilgisi dersine karşı olan tutumlarına etkisinin olup olmadığını araştırmaktır. Araştırma 2001-2002 eğitim-öğretim yılı, İstanbul ili Ümraniye ilçesindeki Teletaş İlköğretim okulunda yapılmıştır. Araştırmaya bu okuldaki 6-A,C sınıflarında okuyan 80 öğrenci katılmıştır. Araştırmada 6A sınıfına geleneksel yöntemle, 6C sınıfına geleneksel yöntemin yanı sıra analoji kullanılarak ders işlenmiştir. Verilerin istatistiksel olarak değerlendirilmesinde t-testi ve Tek Yönlü Varyans Analizinden faydalanılmıştır. Araştırmadan, elde edilen bulgulara dayanarak şu sonuçlar çıkarılmıştır: 1)6.sınıf fen bilgisi dersinde, analoji kullanımı, öğrencilerin akademik başarılarını olumlu yönde etkilemektedir. 2)6.sınıf fen bilgisi dersinde, analoji kullanımı, öğrencilerin kavrama düzeylerini artırmaktadır. 3)6.sınıf fen bilgisi dersinde, analoji kullanımını içeren ders anlatımı, öğrencilerin fen bilgisi dersine olan tutumlarını olumlu yönde etkilemektedir. 4)6.sınıf fen bilgisi dersinde öğrencilerin başarıları cinsiyetlerine göre değişmemektedir.

THE EFFECT OF USING ANALOGY ON THE SUCCEED IN SCIENCE INSTRUCTION Science is a course that takes its subjects from daily life. Therefore, students need to like the course more and they also need to be more successful in the course. However it is not the case. Students avoid taking science coursesin their collage years. In order to prevent students avoid taking science, and make them like science we need to use diffirent active methods and strategies. Analogy is one of these strategies. In this research, analogy was used in science lessons. The main argument of the research was What is the effect of teaching science with analogy on students' academic success, conceptual understanding and attitudes towards science?. The research took place in Ümraniye Teletaş primary school in İstanbul in 2001-2002 academic year. Research participants were 80 students from 6A and 6C classes. The participants belong to 6A class were taught with traditional method whereas others were taught with both traditional method and analogy. Research data were evaluated by using one way Anova and t test. Research findings were as follows: 1)Teaching 6th grade science with analogy positively affects the students' success. 2) Teaching 6th grade science with analogy increases the students' level of understanding. 3)Teaching 6th grade science with analogy positively affects the students' attidutes. 4)In teaching 6th grade science with analogy, the gender has no effect on the success.
Keywords: Bilim; Eğitim; İlk öğretim; İlkokul konuları; sağlık; teknoloji