Yönetimde değişim süreci ve yönetişim: İstanbul konseyi örneği - Arıkboğa, Erbay (My University, 2004)
Günümüzde devlet, toplum ve piyasa ilişkileri, birinin diğeri üzerinde mutlak belirleyici olmasından ziyade karşılıklı bağımlılık ve tamamlayıcılık ilişkisi çerçevesinde tanımlanmaktadır. Diğer taraftan kamu sektörüyle özel sektör arasındaki sınırlar giderek geçirgen bir hale gelmektedir. Kamusal hizmetlerin sunumu ve toplumsal sorunların çözümü sürecine, kamu kurumlarının yanı sıra özel sektör ve sivil toplum kuruluşları da katılmaktadır. Yönetişim bir taraftan devlet, toplum ve piyasa ilişkileri bağlamında yönetimdeki değişim sürecini anlamlandırmaya çalışırken, diğer taraftan yeni durumda bu üçlü arasındaki ilişkilerin nasıl kurulduğuna ve nasıl kurulması gerektiğine dair tartışmaları içermektedir. Tezde bu bağlamdaki teorik tartışmalar ele alındıktan sonra, İstanbul'daki bir yönetişim uygulaması incelenmiştir. İstanbul Konseyinde merkezi yönetimi, yerel yönetimleri, mesleki kuruluşları ve STK'ları temsilen çeşitli üyeler yer almaktadır. Konsey, bir İstanbul vizyonunun çoğulculuk ortamı içinde üretilmesinden gündelik sorunların çözümüne kadar geniş bir amaçlar setine sahiptir. Konsey temelde farklı kesimlerden üyeler arasında bir etkileşim ortamının oluşturulmasını ve bu etkileşim ortamı içinde İstanbul'un sorunlarının tartışılıp çözümü konusunda çaba harcanmasını amaçlamaktadır. İstanbul Konseyinin çalışmalarına bakıldığında üyelerin yaklaşık 1/ 3'ünün Konsey toplantılarına yok denecek kadar az katıldığı ve yine katılanların çoğunun toplantılarda aktif bir çaba harcamadığı görülmektedir. Bunun nedenleri arasında kimi üyelerin önyargılı yaklaşımı, Valinin işleyiş sürecine yoğun müdahalesi, Konseyle Konseyin Başkanlık Divanı arasındaki güç paylaşımının dengeli olmaması ve Konseyin demokratik bir tartışma platformu haline getirilememiş olması sayılabilir. Bununla birlikte demokratik ve esnek bir tartışma ortamı içinde Konseyin temel konseptinin belirlenmesi, şeffaf bir işleyişin temini ve farklıkları uzlaştırmaya imkan veren bir etkileşim ortamının oluşturulması halinde, İstanbul Konseyinin demokratik ve etkili bir işleyişe kavuşacağı düşünülmektedir. The relations among state, society and market are defined in context of interdependency and complementary relations, instead of absolute determinater of one over the others. Furthermore, the boundaries between public and private sectors become more permeable. Both private sector institutions and NGO's take role in the process of both public services supply and solution of societal problems. Governance tries to define the change process in government in context of relations among state, society and market on the one hand; it contains the debates about how those relations founded and how they should be restructured on the other hand. This PhD thesis deals with the theoretical discussions on governance and a case in Istanbul. The Istanbul Council is composed of the members from central government, local governments, professional institutions and NGO's. The Council has a set of purposes in a wide range from the development of vision on Istanbul on a pluralist medium to the solution of routine problems of urban life. The Council aims to make an interaction medium among the member from different sectors and to spend efforts in order to discuss and to solve the problems of Istanbul on this interaction medium. When we look at the Council's works, it is seen that one-third proportion of the members rarely participated the meetings of the Council. Moreover, the members participated the meetings were not active enough. The reasons of this can be summed as follows: ·Prejudiced approach of some members ·The continuous interferences of the Governor ·The power balance between the Council and its Chairman board is not rational ·The Council could not become a democratic discussion medium. However, it can be said that in case the conditions listed below are made the Istanbul Council will have a democratic and effective operation structure: ·The basic concept of the Council should be determined on a democratic and flexible medium ·Transparent operating system ·An interaction climate allowing the consensus of differences.
Keywords: Kamu yönetimi; Merkezi idarelerin yönetimi; Yerel Yönetimler