Yangın sigortasında iş kabul kriterleri ve değerlendirme sürecinin prim ile hasar tutarına etkisine ilişkin bir araştırma - Uzun, Gizem (My University, 2017)
İşletmeler varlıklarını, gelirlerini tehdit eden birçok farklı risk türüyle karşı karşıya kalmakta ve bu riskler neticesinde oluşacak zararı tamamen ortadan kaldıracak ya da minimize edecek farklı mücadele metodları geliştirmektedir. İşletmeler öncelikli olarak hangi risklerle karşı karşıya olduklarını belirlemekte; bir sonraki aşamada ise, bu risklerin gerçekleşmesi halinde meydana gelecek zararın şiddetini ortaya koymaktadır. Bu çerçevede işletmeler, sürdürülebilirliklerini etkilemeyen bir takım risklerin görmezden gelinmesi ya da zararın şiddetinin yüksek olarak belirlendiği bazı alanlarda ise, gerekli koruma önlemlerini değerlendirip kendileri için en uygun olanının seçimi suretiyle risklerini yönetmektedir. Bu çalışmamamız kapsamında sınai tesislerin karşı karşıya olduğu riskler ortaya konulmuş ve ilgili tesislerin katlanmaları gereken maliyet ya da kayıplar gözler önüne serilmiştir. Çalışmamızın birinci bölümünde risk ve yangın kavramlarına, yangın sigortalarının tarihi gelişimine yer verilmiş, sigortacılığın dünya ve Türkiye’deki yeri sayısal veriler ekseninde sunulmuştur. İkinci bölümünde yapı grupları tanımlanmış, sınai tesislerde sigorta şirketleri tarafından gerçekleştirilen riziko teftiş uygulaması ve bu uygulama neticesinde ilgili tesislerde sigorta şirketleri tarafından sorgulanan temel kriterler ve bunların hasara etkisi değerlendirilmiş, sınai rizikolar kapsamında faaliyet gösteren iş kolları tanımlanarak, bu iş kollarında meydana gelen yangınların sebepleri ile risklerin azaltılmasına yönelik öneriler sunulmuştur. Üçüncü bölümde ise yangın sigortasında fiyatlama ve hasar süreci hakkında bilgiler sunulmuştur. Türkiye’de meydana gelen en büyük yangın hasarlarından birine ilişkin vaka çalışmasına yer verilmiştir. İlgili tesisin gerekli önlemleri alması ve almaması durumlarında karşılaşacağı zararın boyutu ortaya konulmuş, hem sigortalılar hem sigorta şirketleri hem de ülke ekonomisi üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir.

Business enterprises face multiple risks which threaten their existence and incomes, and accordingly develop different methods which would enable them to eliminate or minimize the damage which would occur as a result of these risks. They first identify what risks they face and then elaborate on the level of damage in case these risks come true. In this regard, business enterprises manage risks by ignoring some of those which would not affect their sustainability or by elaborating on the necessary protection measures and selecting the most appropriate ones in the areas in which the level of damage is deemed high. This study highlights the risks which challenge industrial corporations and reveals the costs or loss which they should stand. The first part of this study deals with the concepts of risk and fire as well as the historical development of fire insurance, and presents some quantitative data regarding the state of fire insurance in Turkey and the world.The second part gives information on the types of structure, the exercise of risk survey conducted by insurance companies in industrial corporations, the basic criteria used in this exercise as well as the correlation between these criteria and the resultant damage. After identifying the areas of work which operate in the framework of industrial risks, this part makes some suggestions aimed at minimizing the causes of fires as well as risks in these areas. The third part gives information on premium calculation in fire insurance and claim processes. This part is composed of a case study on one of the fires with biggest claim in Turkey. It reveals alternative levels of damage depending on if the industrial corporations had taken the necessary measures and elaborates on the effects of these on the policyholders, insurance companies and the national economy.
Keywords: Bankalar ve bankacılık; ekspertiz; fire detection systems; Fire insurance; fire protection cost calculation; industrials risks; premium calculation; prim hesaplama; risk acceptance criteria; risk kabul kriterleri; sınai rizikolar; Sigorta; Sigortacılık; sprinkler sistemi; sprinkler system; survey; Türkiye; yangın algılama sistemi; Yangın sigortacılığı; Yangın sigortası; yangından korunma maliyeti hesaplama