Serigrafi baskı problemlerinin çözümüne yönelik tespitler - Işık, Ali Rıza (My University, 2003)
Serigrafi baskı tekniği konusunda, dünyada ve Türkiye'de teknolojik gelişmeler hızla devam etmektedir. Pazar payını sürekli arttırabilmiş olan serigrafi baskı, artan iş potansiyeli ve rekabetçi üretim ortamında maliyetlerin düşürülmesi, firenin azaltılması, baskı öncesi hazırlık safhalarının hızlandırılması, hızlı baskı yapabilme ve kalite standartlarının yakalanabilmesi zorunlu hale gelmiştir. Bu taleplere parelel olarak mürekkep, film, dokuma, emülsiyon ve baskı makinalarında gelişmeler sağlanmıştır. Serigrafi baskı konusunda Türkiye dünyadaki gelişmeleri yaklaşık 5 - 10 yıl geriden takip ettiğni söylemek mümkündür. Bu çalışmanın birinci aşamasında, serigrafi baskı sisteminin tanımı, tarihçesi, gerekliliği, kullanım alanları, serigrafi baskı sisteminde kullanılan malzemeler( filmler, elek bezleri, çerçeveler, mürekkepler, rakleler, yardımcı maddeler) ve bu malzemelerin kullanım teknikleri, teknolojik gelişmleri hakkında biligi verildi. İkinci aşamada serigrafi baskı sistemi ile basılan trigromi, PVC, şeffaf PVC baskılarının uygulama teknikleri ve yapılan test baskıları hakkında bilgi verildi. Kalite Kontrolün nasıl yapılması gerektiği, serigrafi baskı sistemi ile ilgili hazırlanmış ISO standartlarının neler olduğu ve uygulama yöntemleri hakkında bilgi verildi. Deneme baskılardan, teorik bilgilerden ve yapılan araştırmalardan elde edinilen bilgiler ışığında, çeşitli serigrafi baskı problemleri (baskı öncesi ve baskı sırasında) ve bu problemlerin çözümüne yönelik tespitler hakkında bilgi verildi. Son bölümde ise problemsiz baskı yapılabilmesi için baskı öncesi ve baskı aşaması (filmler, tramlar, emülsiyonlar, pozlandırma, mürekkepler ve viskoziteleri, rakleler, elek yüksekliği, dokuma ve dokuma sıklıkları) kısaca anlatıldı. In screen printing, technological devolopments has been going on quickly in the world and in Turkey. The screen printing system has been one of the print system wich increased its share on the market. So improving quick printing systems, low price and high quality are inevitable. Due to the increased quality demand, the improvements were obtained in some factors which affects the quality such as weaving, ink, film, emulsion, and printing machines. We can say that that, Turkey stays 5 - 10 years behind to follow the world techonology in screen printing . In the first part of the present work, the general information, history and the usage parts of the screen printing system, the materials used in the system(films, sieve clothes, frames, inks, peelers, supporting tools), the usage of them and the technological improvements were given . In the second part, applications technics of four colour, PVC, transparent PVC printings which were printed by screen printing system were described. How the quality control in this system should be carried out was also included. The ISO standarts related to the screen printing system and application were also described. Depend on test printing, theoric informations and searches, various screen printing problems (prepress and during press) and solutions were described. In the final part in ırder to achieve an excellent printing prepress and presing stage (films,dots, emulsion, exposing, inks and viscosity, peelers, height of sieve, weaving anad weaing tightness) were briefly told.
Keywords: Baskı Teknikleri