Dış ticaretin iktisadi büyüme üzerine etkileri : Çin ve Türkiye örneği - Özçelik, Özge (My University, 2012)
Çalışmada, dünyadaki tüm kaynakların en etkin şekilde nasıl kullanılması gerektiğini araştıran dış ticaretin teorisinin, ekonomik büyüme üzerinde ne gibi etkileri olduğu araştırılmış, Türkiye ve Çin ülkeleri için uygulamalı çalışmalar yapılmıştır. Çalışma; Türkiye ve Çin ülkelerinde ekonomik büyüme ile ihracat ve ithalat büyümesi arasındaki nedensel ilişkiyi, bir koentegrasyon testi, hata düzeltme modeli ve Granger nedenselliği tekniklerini kullanarak araştırmaktadır. Ampirik bulgulara göre, Türkiye’de ara malı ithalatı ve ekonomik büyüme arasında tek yönlü bir nedensellik ilişkisi, tüketim ve sermaye malı ithalatı ile büyüme arasında ise çift yönlü nedensellik ilişkisi sonucuna ulaşılmış, Çin’de ise ithalat ve büyüme arasında bir nedensellik ilişkisi bulunamamış, ihracat ve büyüme arasında ise tek yönlü bir nedensellik ilişkisine rastlanmıştır. Sonuç olarak, Türkiye’nin ithalata dayalı büyüme trendi, Çin’in ise ihracata dayalı büyüme trendi gösterdiği anlaşılmıştır.

In this study, the effects on the economic growth of the foreign trade theory that investigates how efficient the resources all around the world can be used is researched and applied studies are made for Turkey and China. This study researches the causal connection between economic growth and growth in import and export in Turkey and in China by using a cointegration test, a vector error correction model and Granger causality technics. According to the empirical data, one way causal connection between the import of intermediate goods and economic growth and two way causal connection between the import of consumer and capital goods was established in Turkey. In China’s case, no causal connection between import and growth was established and a one way causal connection between import and growth was established.The study concludes that Turkey represents an import-led growth trend and China represents an export-led growth.
Keywords: Ekonomik Büyüme_Çin; Türkiye_Ticaret_Çin; Uluslararası İlişkiler