Özbek yazar Öthir Hâşimov’dan seçme hikayeler “MEN, BUVÖM VÖ RÖNGLİ TELEVİZAR”, “ÖZBEK İŞİ”, “KİZİL KARGA” (inceleme, metin, aktarı, dizin) - Akçair, Elif (My University, 2010)
TEZ ÖZETİ Bu tezde Özbek yazar Otkir Hâşimov’a ait olan “ Ozbek İşi”, “Men Buväm Vä Ränkli Televizor” ve “Qızil Qarğa” adlı toplam üç hikaye üzerinde çalışılmıştır. Tez dört ana bölümden oluşmuştur. Giriş kısmında yazar ve eserler hakkında bilgi verildikten sonra gramer incelemesi yapılmıştır. Gramer incelemesinde Özbek Türkçesindeki ikilemeler üzerinde durulmuştur. İkinci bölüm metindir. Transkripsiyon tablosu ve transkripsiyonla ilgili bilgiler verildikten sonra hikayelerin transkripsiyonu verilmiştir. Üçüncü bölüm aktarı bölümüdür. Bu bölümde hikayelerin Türkiye Türkçesine aktarısı verilmiştir. Dördüncü bölüm ise dizindir. Bu bölümde önce dizinle ilgili teknik bilgiler daha sonra dizin verilmiştir. Tez, bibliyografya ve hikayelerin orijinal metni ile sona ermiştir.

In this thesis there was studied on three stories of Uzbek Writer Otkir Hasimov which named are “ Ozbek İşi”, “Men Buväm vä Ränkli Televizor” and “Qızil Qarğa”. This thesis consists of four main parts. After giving information about writer and stories there was studied on grammar in the introduction part. In the second part firstly transcription chart and transcription system then the text is given. In the third part translation of the stories are given. In the last part firstly technical information about index then the indexis given. After the index , bibliography and the copy of the original text is given.
Keywords: Türk Dili