Etik liderlik davranışının örgütsel adalet algısı üzerindeki etkisi : sağlık sektöründe bir uygulama - Yılmaz, Göksel (My University, 2019)
ÖZETETİK LİDERLİK DAVRANIŞININ ÖRGÜTSEL ADALET ALGISI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: SAĞLIK SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMABu çalışmanın amacı; çalışanların etik liderlik davranış algılarının örgütsel adalet algıları üzerindeki etkilerini incelemektir. Araştırma verileri; İstanbul Anadolu yakasında faaliyet gösteren ve izin alınan dört özel hastanedeki 194 çalışana uygulanan anketlerden elde edilmiştir. Araştırmada, çalışanların etik liderlik davranış algılarını ölçmek için etik liderliği iklimsel, iletişimsel, davranışsal ve karar vermede etik olmak üzere dört boyutta değerlendiren Etik Liderlik Ölçeği; örgütsel adalet algılarını ölçmek için ise dağıtım, işlemsel ve etkileşimsel adalet boyutlarından oluşan Örgütsel Adalet ölçeği kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizlerini yapmak adına SPSS 24.0 kullanılmış olup; tanımlayıcı istatistikler dışında T Testi, Korelayon ve Regresyon analizleri yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda örgütsel adalet alt boyutları ile etik liderlik arasındaki korelasyonlar pozitif yönde ve orta düzeyde bulunmuştur. Regresyon analizi sonucunda, katılımcıların etik liderliğe ilişkin algılarının yükselmesi dağıtım, işlemsel ve etkileşimsel adalet algılarını istatistiksel olarak arttırmaktadır. Etik liderlik boyutlarının dağıtım adaletine ilişkin varyansın %61,9’unu, işlemsel adalete ilişkin varyansın %71,3’ünü, etkileşimsel adalete ilişkin varyansın %83,4’ünü açıkladığı tespit edilmiştir. Yani araştırmaya katılan özel hastane çalışanlarının yöneticileri tarafından sergilenen etik liderlik davranışı arttıkça, örgütsel adalet algılarının da buna bağlı olarak arttığı söylenebilir. ABSTRACTTHE IMPACT OF ETHICAL LEADERSHIP ON ORGANIZATIONAL JUSTICE PERCEPTION: AN APPLICATION ON HEALTH SECTORThe current paper examines the effects of employees’ perceptions of ethical leadership behavior on their perceptions of organizational justice. Research data was obtained from the questionnaires applied with permission to 194 employees in four private hospitals located on the Anatolian side of Istanbul. The Ethical Leadership Scale, which evaluates ethical leadership in four dimensions, namely, climatic, communicative, behavioral and ethical in decision-making, is used to measure the ethical leadership behavior perceptions of employees and the Organizational Justice Scale consisting of distribution and operational and interactive justice dimensions is used to measure the organizational justice perceptions of employees. SPSS 24.0 was used with the aim of analyzing the data statistically and in addition to descriptive statistics, T-test, Correlation, and Regression analyses were performed. As a result of the analyses, the correlations between organizational justice sub-dimensions and ethical leadership were found to be positive and moderate. The increase in the perceptions of the participants about the ethical leadership as a result of the regression analysis increases the perception of distribution and operational and interactional justice statistically. It is detected that the ethical leadership dimensions accounted for 61.9% of the variance on distributional justice, 71.3% of the variance on operational justice, and 83.4% of the variance on interactional justice. In other words, it is possible to indicate that as the ethical leadership behavior exhibited by the managers of the private hospital employees who participated the study increase, the organizational justice perceptions of these employees also increase.
Keywords: Corporate governance; Employee motivation; Ethical leadership; Etik liderlik; İşçi güdülemesi; Kurumsal yönetim; Leadership; Liderlik; Organizational behavior; organizational justice; örgütsel adalet; Örgütsel davranış; özel hastane; özel sağlık sektörü; private health sector; private hospital