Pelvik Organ Prolapsusu/Üriner İnkontinans İle İlişkili Şikayetlerin Kadınların Cinsel Fonksiyonuna Etkisi - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Amaç: Pelvik organ prolapsusu/üriner inkontinans ile ilişkili şikayetlerin kadınların cinsel fonksiyonuna etkisini araştırmak. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmaya 18 yaş üstü 259 kadın alınmış, verilerin toplanmasında anket formu ve Pelvik Organ Prolapsusu/İdrar İnkontinansı Cinsel Fonksiyon Sorgulaması (PISQ-12) ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Üriner inkontinans ile ilişkili şikayetlerle (%26.6) gebelikte idrar kaçırma, ailede idrar kaçırma, hemoroid, kabızlık ve üriner sistem enfeksiyonu arasında anlamlı ilişki bulunmuştur (p<0,05). Sistosel ve uterus prolapsusu ile ilişkili şikayetlerin oranı sırasıyla %8.1 ve %3.5tir. PISQ-12 ölçeği ortalama toplam puanı 14,36±6,64tür. Sistosel ile ilişkili şikayetlerle eğitim düzeyi, doğum sayısı, 24 saatten uzun süren doğum süresi, hemoroid, kabızlık, düşük, kürtaj ve jinekolojik ameliyat geçirme arasında anlamlı iliş- ki saptanmıştır (p<0,05). Uterus prolapsusu ile iliş- kili şikayetlerle doğum sayısı, eğitim düzeyi ve kabızlık arasında anlamlı ilişki bulunmuştur (p<0,05). Sonuç: Bu çalışmada, üriner inkontinans, sistosel ve uterus prolapsusu ile ilişkili şikayetlerle anlamlı iliş- kisi olan özelliklerin kadınlarda cinsel fonksiyonları etkilediği görülmüştür.

Objective: To determine the effect of pelvic organ prolapse/urinary incontinence associated complaints on the sexual function of women. Material and Methods: 259 women completed a questionnaire and the Pelvic Organ Prolapse/Urinary Incontinence Sexual Function Questionnaire (PISQ-12) scale. Results: The percentage of urinary incontinence associated complaints was 26.6% and they were significantly related with urinary incontinence during the pregnancy, family history of incontinence, hemorrhoids, constipation, and urinary tract infection (p<0,05). The percentages of complaints associated with cystocele and uterine prolapse were 8,1 and 3,5 % respectively. The mean total score of PISQ-12 was 14,36 ± 6,64. Educational level, the number of births, duration of longer than 24 hours of birth, hemorrhoids, constipation, miscarriage, abortion and gynecological surgery were significantly related with cystocele associated complaints (p <0,05). Whereas the number of birth, the educational level, and constipation were found significantly related to uterine prolapse associated complaints (p <0,05). Conclusion: Urinary incontinence associated complaints significantly affect sexual function particularly in women between cystocele and uterine prolapse associated complaints.
Effect Of Pelvic Organ Prolapse/Urinary Incontinence Associated Complaints On The Sexual Function Of Women
Keywords: Androloji; Kadın Hastalıkları ve Doğum; Üroloji ve Nefroloji; Kadın Araştırmaları