Bilim kurgu sinemasında iktidar ve teknoloji ilişkisi - Yarımbaş, Mustafa (My University, 2021)
“Bilim Kurgu Sinemasında İktidar ve Teknoloji İlişkisi” isimli bu tez çalışması, iktidar veteknoloji arasında var olduğu düşünülen ilişkiyi ele almakta ve bu ilişkinin bilim kurgusinemasındaki karşılığını filmlerdeki içerikler üzerinden analiz etmeyi amaçlamaktadır.Çalışmada, iktidarın üretilmesi ve sürdürülebilmesi noktasında teknolojinin önemli rolüolduğu varsayılmaktadır. Özellikle kitle iletişim teknolojilerinin ortaya çıkışı ve giderekdaha etkili bir araç haline gelmiş olması, kitleler üzerinde düşünce iktidarınınoluşmasında ve gelişmesinde temelden bir öneme sahip olmuştur. İşte teknoloji ve iktidararasındaki bağın kuvvetlenmesi de bu süreçte gerçekleşmiştir. Bu bağın izlerini bilimkurgu sinemasının örneklerinde yer almaktadır.Çalışmanın birinci bölümünde bilim kurgu sinemasının tarihsel gelişimi ele alınmıştır.Çalışmanın ikinci bölümünde iktidar kavramının ortaya çıkışı toplumsal süreçiçerisindeki önemi ile birlikte farklı kaynaklardan yararlanılarak ortaya konulmuştur.Bunun sonucunda teknolojinin iktidar teorilerinde nasıl konumlandığı araştırılarak ikikavram arasındaki bağın kökeni sebep ve sonuçlarıyla açıklanmaya çalışılmıştır. Tezinüçüncü bölümünde bilim kurgu sinemasında teknoloji ve iktidar etkileşimi, seçilen 4 filmüzerinden Nitel Araştırma Yönteminin İçerik Analizi tekniği kullanılarak analizedilmiştir. İnceleme için Metropolis (1927), THX 1138 (1971), A Clockwork Orange(1971) ve Videodrome (1983) filmleri seçilmiştir. Tez boyunca güncel ve geniş kapsamlıbir literatür taraması yapılmış ve son bölümde bu literatüre dayalı olarak film analizlerigerçekleştirilmiş ve çıkarımlara ulaşılmıştır.Çalışmanın İletişim Bilimleri alanında yapılan Bilim Kurgu Sineması çalışmalarına katkısunması amaçlanmaktadır.

This thesis study named “The Relationship Between Power and Technology in ScienceFiction Cinema” examines the relationship between power and technology and aims toanalyze the equivalent of this relationship in science fiction cinema through the contentsof the movies. In the study, it is assumed that technology plays a significant role in thegeneration and maintenance of power. Especially the emergence of mass communicationtechnologies and their becoming more and more effective tools have been of fundamentalimportance in the formation and development of the power of thought over the masses. Itwas in this process that the bond between technology and power was strengthened. Thetraces of this bond can be found in the examples of science fiction cinema.In the first part of the study, the historical development of science fiction cinema isdiscussed. In the second part of the study, the emergence of the concept of power, alongwith its importance in the social process, is revealed by using different sources. As aresult, it has been investigated how technology is positioned in power theories and theorigin of the bond between the two concepts has been tried to be explained with its causesand consequences. In the third part of the thesis, the interaction of technology and powerin science fiction cinema is analyzed using the Content Analysis technique of theQualitative Research Method over 4 selected films. The films Metropolis (1927), THX1138 (1971), A Clockwork Orange (1971) and Videodrome (1983) were selected foranalysis. A current and comprehensive literature review was made throughout the thesis,and in the last section, film analyzes were carried out based on this literature andconclusions were reached.The aim of the study is to contribute to Science Fiction Cinema studies in the field ofCommunication Sciences.
Keywords: Bilim kurgu; Cinema; Distopya Science Fiction; Dystopia; İktidar; Motion pictures; Power; Science fiction; Sinema; Technology; Teknoloji