İstanbul ili ve ilçelerinde Salmonella taşıyıcılığının vi antijeni ile taranması çalışmaları - Yiğin, Akın (My University, 2002)
İnsanlarda Salmonella bakterileri Tifo, Paratifo, Sepsis, Salmonella'lı Gastro-Enteritler ve Besin zehirlenmeleri etkeni olabilmektedirler. Kişinin yaşam standartları, yaşadığı evin tipi, kalabalık olması, sosyoekonomik durumu, çevre şartları ve en önemlisi kullanılan suyun kaynağı, hastalığın yayılmasında en önemli etkenlerdir. Bu çalışmamızda İstanbul ili sınırlarında yaşayan ve belirli sektörlerde çalışan personelden kan örnekleri alınarak Salmonella taşıyıcılığı açısından araştırılmıştır. Kan örnekleri Vi-antijeni ile Salmonella taşıyıcılık kontrolünden sonra taşıyıcı bireylerin dışkısından kronik taşıyıcı olup olmadığının tespiti için dışkı örnekleri tekrar incelenmiştir. İstanbul ilinde yapılan bu çalışmada 10.000 denek üzerinde tarama yapılmıştır. Bu 10.000 kişinin 22'sinin taşıyıcı olduğu ve bunlardan da 2'sinin kronik taşıyıcı olduğu tespit edilmiştir. Bunun sonucunda kronik tifo taşıyıcılığının yıllara oranla azaldığı fakat tümüyle kaybolmadığı saptanmış ve tarama sonunda taşıyıcı oldukları saptanan bu bireylere kontrollü bir proflaksi uygulanmıştır. Temmuz,2002 Akın YİĞİN Salmonella bacteria can be the reasons of Typhoid, Paratyphoid, Gasro-Enteriditis and Nutrition poisonings. Person's living standarts, the accommodation type, the crowd of the house, socioeconomic conditions, environmental conditions and the water sources, the most importantly, are the main factor spreading of the disease. Within this study we used blood specimen that were taken from the people who live and work in certain working sectors in Istanbul. After the carrier people's feces were again controlled for chronic carrier. Furthermore, medical treatment was supplied to the carriers to maintain the isolation of these people from the society. With this study, 10.000 people are investigated throughout the city of Istanbul It is determined that 22 of these 10.000 people are carrier and 2 of them are chronic carrier. As a conclusion it is determined that chronic typhoid carrier has been decreasing throughout the years but it is not terminated totally. After the investigation the controlled proflaxi is applied to the infected people.
Keywords: Bakteriler; Biyoloji