Yeni ürün geliştirmede tüketici açısından algılanabilir risklerin rolü ve bir uygulama - Tunçer, Yeşim (My University, 2000)
Dünyada sosyal ekonomik ve siyasal yapıda sürekli bir değişim yaşandığından, yenilik yapmak ve yeni ürün geliştirmek, başarılı firmalar arasında yer alabilmek için stratejik öneme sahip anahtar konular arasına girmiştir. Sürekli bir yenilik yaratmak, karlılık ve büyümenin azalması için en önemli destekleyici güç olarak görülmektedir. Bu bağlamda büyümenin devamını sağlamak için işletmeler, ürün ve hizmetlerinde müşteri ihtiyaç ve arzularına hitab etmeyi ilk planda tutmalı, mal ve hizmetlerinde de değişim yaratmalıdırlar. Bu günün yoğun rekabete dayalı küresel ekonomilerinde firmalar pazarın gereksinimlerini önceden tahmin etmeli, fikirlerini ve yeni ürünlerini gecikmeden pazara sürmelidirler. Pazar ile uyum içerisinde çalıştığınızda, müşterilerinizin ne ,istediğini anladığınızda ve yolunuza mengeller çıksa dahi, ileriye gitmeye hazır olduğunuzda, iyi sonuçlar alabilirsiniz. Artan rekabet yüzünden günümüzde tüm firmalar ayakta kalabilmek için rekabet üstünlüğüne sahip olmak zorunda kalmışlardır. Olgun bir pazra oluşturma çabası sırasında pazarlamacıların karşılaştıkları üç zorluk vardır.Varolan halihzırdaki tüketiciyi daha çok tüketmeye sevketmek, kendi markasını ve ürünü tüketmeyenleri tüketmeye yöneltmek, tüketimi ve talebi artıracak yeni ürünler geliştirmek. Bu son iki madde alternatif tüketici bağlamında belirgin bir risk içerir ve pazarlama uzmanları da satın almayanların oluşturduğu var olan yeni ürüne karşı olan algılanan riskin farkında olmak isterler.Yeni marka yaratılması, tanıtılması ve tutundurma çalışmaları bu bağlamda oldukça risklidir.SYNOPSIS The mature breakfast margarine market has experienced rapid growth over the past few years. Much of expansion is due to todays consumer demanding 'healthier' a 'tastier' and 'more convenient' breakfast. It was considered that these factors may be being used to alter the purchasing patterns of consumers by affecting their risk perceptions. The most important risk for all respondents was the taste of breakfast margarines. the least important being the purchase of margarine similar to that consumed by someone the respondenth respected and admired. Purchasers experienced significantly far more risk and consequently rated risk reducing strategies more useful. Although this work may only be regarded as pilot study, it does indicate that risk involved in the purchase of breakfast margarines, a product which a priori reasoning suggest is non risky purchase.
Keywords: Ticari ürünler; TÜKETİCİ; Yeni ürünler