İktisadi kamu hizmetlerinde hakim durumun kötüye kullanılması - Diçkol, Hulüsi Alphan (My University, 2017)
Günümüzde teknolojik ve sosyolojik gelişim ile birlikte değişen kamu ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılanmasının zorlaşması, bu faaliyet alanlarının, serbest rekabete açık hale dönüşmesine neden olmuştur. Özellikle kamu iktisadi teşebbüsler tarafından iktisadi kamu hizmetlerinin yürütülmesi, serbest rekabete açılmış olan bu piyasalardaki dengelerin korunması bağlamında dikkat edilmesi gereken bir husustur. Yürütülen iktisadi kamu hizmetlerinde hâkim durumda bulunan kamu iktisadi teşebbüslerinin kamu yararına uygun hareket etme çabaları, bazı durumlarda rekabeti engelleyici sonuçlara yol açabilmektedir. Dolayısıyla bu kuruluşların yürüttükleri faaliyette kamu yararına uygun hareket edip etmediklerinin tespitinin ve aynı zamanda bu faaliyetin özel girişim özgürlüğünü minimum derecede kısıtlayacak şekilde gerçekleştirilmesinin tespitinin önemi artmaktadır. Bu durumda piyasalardaki rekabetin düzgün bir biçimde sürdürülmesi amacıyla kurulan bir düzenleyici ve denetleyici kurum olan Rekabet Kurumu’na ihtiyaç bulunmaktadır. Bu kurumun ve dolayısıyla idari işlemlerinin yargısal olarak denetlenmesinden sorumlu idari yargı mercilerinin, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun kapsamında detaylı inceleme yapması gerekmektedir. Rekabete açık olması gereken piyasada, hem kamu yararı ve hem de özel girişim hürriyetinin korunmasını sağlamak için yapılan incelemeler sırasında, kamu iktisadi teşebbüslerinin kamu yararının dışına çıkarak hangi şekilde hâkim durumlarını kötüye kullandığının tespit edilmesi ve tespit sonucunda uygulanacak yaptırımın belirlenmesi de söz konusu olacaktır.

Nowadays, difficulties in providing public needs by the state which are changed with developments in technological and sociological area, has turned these areas into free competition. Especially the execution of economic public services by state-owned enterprises is a matter that must be considered in the context of the protection of balances in these markets. State-owned enterprises which are in a dominant position in economic public services, have some diligences to act in accordance with the public interest. Thus may lead to some consequences that are disruption of competition. Therefore, it is increasingly important to determine whether these organizations act in accordance with the public interest in their activities and at the same time to limit the freedom of private enterprise of this activity to a minimum level. In this case, there is a need for the Competition Authority, which is a regulatory and supervisory institution established in order to maintain the competition in the market properly. This institution and also the administrative jurisdiction which is responsible for the judicial control of this institution’s actions, are required to carry out a detailed examination under the Act on the Protection of Competition No. 4054. During the examinations to ensure the protection of the public interest and the freedom of private enterprise in the market where recuperation must be open, it will also be possible to determine the extent to which state-owned enterprises go beyond between the public interest and abuse of dominant position and determine sanctions to be imposed as a result.
Keywords: Abuse of Dominant Position; Competition Authority; Competition Law; Düzenleyici ve Denetleyici Kurum; Hukuk ve mevzuat; Kamu Hizmeti; Kamu iktisadi teşebbüsleri; kamu iktisadi teşebbüslerPublic Service; Kamu İktisadi Teşebbüsü; Kamu yönetimi; Regulatory and Supervisory Authority; Rekabet; Rekabet Hukuku; Rekabet Kurumu; State Owned Enterprise; Türkiye