İşyerinde psikolojik taciz - Üzüm, Sultan Metin (My University, 2019)
Çalışma hayatının kendisi kadar eski bir davranış biçimi olan işyerinde psikolojik taciz günümüzün popüler, sık karşılaşılan ve gerek mağdur birey gerek işyeri gerekse devleti etkileyen olumsuz sonuçları olan önemli bir sorunu haline gelmiştir. Bu nedenle işyerinde psikolojik taciz hakkında çalışmalar ve uluslararası düzenlemeler yapılmaya başlanmıştır. Bu çalışmalar ülkemizde de karşılığını bulmaya başlamış, işyerinde psikolojik taciz konusunda farkındalık artmış ve mevzuatımızda düzenlemeler yapılmaya başlanmıştır. Ancak ülkemizde kavramın popüler hale gelmesi, buna karşın ayırt edici özelliklerine vurgu yapılmaması, yasal düzenlemelerde eksiklikler bulunması nedenleri ile benzer kavramlarla karıştırılabilmekte ve gerçekten mağdur olan bireyler için hukuki koruma sağlanmasında eksiklikler yaşanmaktadır. Günümüz ağır çalışma koşullarında bireylerin çalışma hayatına başlaması ile birlikte çeşitli sorunlar yaşamaya başladığı bilinen bir gerçektir. Ancak çalışma hayatındaki her olumsuzluk psikolojik taciz anlamına gelmemektedir. Dolayısı ile kavramın ayırt edici unsurları ile tanımlanması ve toplum nezdindeki bilinirliğin bu şekilde sağlanması son derece önemlidir. Tüm işyerlerinde ve tüm iş kollarında yaş, cinsiyet, tecrübe vb. hiçbir ayrım gözetmeksizin herkesin maruz kalabileceği bir davranış biçimi olan işyerinde psikolojik tacizin ayırt edici unsurlarının bilinir hale gelmesi, ayrıca mevzuatımızdaki eksikliklerin tamamlanması ile kavram benzer kavramlardan ayırt edilebilecek, gerçekten mağdur olan birey için hukuki koruma sağlanabilecek, toplum nezdindeki yanlış algı değiştirilebilecek ve işyerinde her olumsuzluk yaşayan kendisini psikolojik taciz mağduru sanarak yargı yoluna müracaat etmeyecek, kavramın kötüye kullanılması ve işverenin asılsız psikolojik taciz suçlamalarına maruz kalması önlenebilecek, temelsiz davalar açılması engellenerek yargının iş yükü de hafifletilebilecektir. Görüldüğü üzere, işyerinde psikolojik taciz mağdur bireyle birlikte işvereni ve devleti, yargılamayı da etkileyen önemli bir süreçtir. Bu kapsamda çalışmamızın ilk bölümünde, işyerinde psikolojik tacizin tanımı, unsurları, tarafları da dahil olmak üzere genel esasları, ikinci bölümde uluslararası ve ulusal düzenlemeler, üçüncü bölümde ise hukuki temelleri, başvurulacak hukuki yollar ve ispat konusu ele alınmaktadır.

The psychological abuse at the work place, which is a behaviour as old as the working life itself, has become an important problem that has negative results, which effect both the victim individual, workplace and state in our day. Therefore, the works and international arrangements have been started to be made on the issue off psychological abuse at the workplace. These works have found their reciprocation in our country, awareness on the issue of psychological abuse at the work place has increased and arrangements have also been started to be made in our legislation. But, despite of the concept’s becoming popular, some deficiencies are still experienced in providing legal protection for individuals, who really suffer and the matter is confused with similar concepts due to the deficiencies in legal arrangements since the distinctive characteristics of the matter aren’t emphasised. In the heavy working life conditions of our day, it is a known fact that the individuals start to have various problems along with beginning of their working life. But, every negativity in the working life may not be interpreted as psychological abuse. Thus, the defining of the concept with all its distinctive elements and creating awareness in the society in this manner is highly important. The legal protection for the victim individual will be able to be provided, the misperception in society will be able to be changed, everybody who experiences a negativity at the workplace will not apply for judicial remedy by considering herself/ himself a victim of psychological abuse victim, the exposure of the employer with groundless psychological abuse accusations will be prevented and the workload of the judicial authority will be disburdened with becoming known of the distinctive characteristics of psychological abuse in workplace, which is a behaviour type everybody can be exposed in all workplaces and all work branches without discrimination of age, sex, experience etc., and the completion of deficiencies in our legislation. As it is seen, the psychological abuse at the work place is an important process, that effects the victim individual along with the employer and state. Thus, in the first part of our study, the definition of the psychological abuse at the workplace, its elements; in the second part national and international arrangements and in the third part the legal grounds, the legal steps, which will be taken and issues of provability are approached.
Keywords: Bullying in the workplace; İş hukuku; İşyerinde Psikolojik Taciz; Labor laws and legislation; Mobbing; Mobbing Psychological Abuse At Workplace; Psikolojik Taciz; Psychological Abuse; Yıldırma, İş yerinde