Study on the polymorphısm of the cytochrome p4502c9 enzyme ın Turkısh populatıon - Akgul, Serra Vıldan (My University, 2016)
1. ÖZET Sitokrom P4502C9 Enziminin Türk Popülasyonundaki Genetik Polimorfizminin Araştırılması S.Vildan Akgül Obeidin; Prof. Dr. Semra Şardaş, Farmasötik Toksikoloji AbD Amaç: Bu çalışmanın amacı, klinikte kullanılan ilaçların %20 sinin metabolizmasında görev alan CYP2C9 enziminin Türk popülasyonundaki tek nükleotid polimorfizm frekansını saptamak ve araştırmada çalışılan genotipleme işlemini rutin olarak kullanılmak üzere F. Toksikoloji laboratuvarında kurmaktır. Gereç ve Yöntem: 118 sağlıklı gönüllüden alınan kan numunelerinden DNA izole edilerek, belirlenen enzimi kodlayan gen bölgeleri RFLP-PCR ile çoğaltılmış ve belirlenen tek nükleotid polimorfizmin saptanması için restriksiyon enzimleriyle kesilip agaroz jel elektroforez ile yürütülen örnekler UV transillümünatörkullanılarakgörüntülenmiştir. Bulgular R 3.2.2. paket statistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular:Çalışmaya katılan bireylerin allel frekansları CYP2C9*1 için 0.894, CYP2C9*2 için 0.09, CYP2C9*3 için 0.017’dir. CYP2C9*2 bölgesi için, Türk popülasyonu ile Uzak doğu popülasyonları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık varken (p<0,01), Amerika, İngiltere ve diğer Türk popülasyon çalışmaları ile benzerlik gösterip, arasında anlamlı farklılık yoktur (p>0,01). Fakat CYP2C9*3 bölgesi için yapılan istatistiksel analiz sonuçları tam olarak aksi yöndedir.Hardy-weinberg kuralı ile analiz edilen popülasyon içindeki gen frekansları, anlamlı olarak farklılık göstermektedir (p<0,05). Sonuçlar:Çalışmaya alınan bireyler açısından elde edilen sonuçlar CYP2C9 enzimi ile metabolize edilen ilaçlar için reçete edilen dozun genel itibariyle ideal olduğunu göstermektedir ancak çalışmaya katılan gönüllü sayısının azlığı ve çok etnik unsurluluk çalışma sonuçlarına etkisi göz önünde tutulmalıdır. Anahtar Sözcükler: CYP2C9, farmakogenetik, farmakogenomik, polimorfizm, sitokrom P450 2.

Study On The Polymorphismof The Cytochrome P4502C9 Enzyme in Turkish Population S. Vildan AkgulObeidin; Prof. Dr. Semra Sardas, Pharmaceutical Toxicology Dep. Aim: The aim of this study is detection single nucleotide polymorphism (SNP) of CYP2C9 enzyme that has an important role in metabolism of the 20% of the drugs that used in clinical cases and settling routine genotyping tests for CYP2C9 gene in Marmara University, Pharmaceutical Toxicology laboratory. Material and Methods: Blood samples that have been taken from 118 healthy participants are used to isolate DNA. Obtained DNA’s desired regions are amplified by using RFLP-PCR and to determine the SNP DNA are cut by region specific restriction enzymes. The samples that run by agarose gel electrophoresis are observed by using UV transillumunator. Results have been analyzed by R 3.2.2 package program. Results:CYP2C9 allele frequencies in 118 unrelated Turkish subjects were 0.894 for CP2C9*1,0.09 for CYP2C9*2 and 0.017 for CYP2C9*3. For CYP2C9*2, while there are significant differences between present study and Far East populations (p<0.01), there are no significant differences with American, British and other studied Turkish population (p>0.01) though results of CYP2C9*3’ statistical analysis are shown opposite. Also gene frequencies in population analyzed by Hardy-weinberg equation, and there is significant difference (p<0.05). Conclusion: The results of the present study refer that the prescribed dose of the drug is ideal in general but the scantiness of the participant numbers and multifactorial ethnic structure shouldn’t be ignored Key Words: CYP2C9, pharmacogenetics, pharmacogenomics, polymorphism, cytochrome P450
Keywords: Eczacılık; Toksikoloji