Türk ceza hukukunda rüşvet suçu - Sancar, Fatma (My University, 2015)
Bu çalışmada 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun İkinci Kitabının “Millete ve Devlete Karşı Suçlar” başlıklı Dördüncü Kısmının “Kamu İdaresinin Güvenirliğine ve İşleyişine Karşı Suçlar” başlıklı bölümünde 252. ile 254. maddeleri arasında düzenlenen rüşvet suçu üç bölümde incelenmiştir. Birinci bölümde kamu idaresi, kamu görevlisi ve rüşvet kavramları incelenmiş ve rüşvetin nedenleri üzerinde durulmuştur. Ayrıca rüşvet suçunun tarihi gelişimi ile uluslararası hukukta Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) ve Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Teşkilatı (OECD) bünyesinde kabul edilen düzenlemeler değerlendirilmiştir. İkinci bölümde öncelikle rüşvet suçunun yapısı, rüşvet anlaşması ve rüşvet suçuyla korunan hukuksal değer incelenmiş ve sonra rüşvet suçunun unsurları açıklanmıştır. Üçüncü bölümde rüşvet suçunun özel görünüş şekilleri ele alınmış ve etkin pişmanlık, soruşturma ve kovuşturma usulü ile yaptırım konuları incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise genel bir değerlendirme yapılmıştır. Çalışmanın herkese faydalı olması dileğiyle. vet, Kamu Görevlisi, Kamu İdaresi, Yolsuzluk, Ceza Hukuku, Suç.

In this study; bribery, which was regulated in the articles between 252 and 254, in the section titled, “Crimes Aganist Reliability And Operation Of Public Administration” of the “Crimes Against The Nation And Government And Final Adjudications” titled fourth chapter in the second volume of 5237 numbered Turkısh Penal Code, has been examined in third parts. In the first chapter public will, public officer and bribery. Also the historical development of bribery regulations, adapted within the structure of United Nations (UN), Europen Union (EU), Organization For Economic Conperation and Development (OECD) are evalvated in international law. In the second chapter, the struchture of the crime of bribery, sweetheart deal and juridical value which is reserved by bribery and constituent of bribery are explained. İn the third chapter proper viewed shapes of bribery are addressed and effective remorse, examining and prosecution ancestor with sanction titles are considered. In the last chapter general evaluation is done. The study wish to be useful to everyone. bery, Public Official, Public Administration, Corruption, Penal Code, Crime.
Keywords: Hukuk; Rüşvet; Türk