İstanbul’un iktisadi coğrafyası: (20.yy.’ın ilk yarısı) - Demir, Bünyamin (My University, 2006)
Çalışmamızın konusu İstanbul'un İktisadi Coğrafyası olarak isimlendirilmiştir.iktisadi coğrafya kavramını tartışan bu çalışmanın kaynaklarını yazılı kaynakların yanı sıra haritaları da kullandık. 20. yy. ilk yarısında İstanbul'daki iktisadi teşekkülleri Pervitich'in İstanbul'un sigorta haritalarını inceleyerek tespit ettik. Haritalar üzerindeki ; Fabrikalar, İmalathaneler, Hanlar, Atölyeler, Oteller, Bankalar, Sağlık Kuruluşları gibi daha bir çok iktisadi birim tespit ettik. Bu teşekküllerin paftalardaki konumların yanı sıra ; ilçeleri, mahalleler, sokakları gibi bilgileri inceleme ve tablolara dönüştürme fırsatımız oldu. Bu baptan haritaların incelenmesi o dönemdeki ekonomik durumu yansıtması açısından kıymet ve öneme haizdir. O dönemde Türkiye çapında yapılan iktisat sayımının raporları ve İzmir iktisat kongresinin sonuç raporlarının verileri haritalardan elde ettiğimiz bilgileri destekleme noktasında bir altık vazifesini üstlendi. Çalışmamızın ikinci kısmını İstanbul için ö dönemde hazırlanmış mimari planların raporlarının incelenmesi oluşturmaktadır. Yüzyılın başında İstanbul için yurtdışından getirilen bir çok mimar ve şehir plancısı şehir için ayrı plan teklifleri hazırlamıştır. Ancak bu planların ancak kısmı olarak uygulanmıştır. Sonuç olarak çalışmamız İstanbul'un yy.'ın ilk yarısındaki iktisadi durumunu tespit etmeye çalışmış ve bu noktada iktisadi coğrafya içerisinde mimari planların kullanılması gerektiğini savunmuştur. Unser Bearbeitungsgegenstand ist als wirtschaftliche Erkunde der Türkei bezeichnet worden. Dieses Diskutierung der wirtschaftliche Erdkunde haben wir neben den schriftlichen Quellen auch die Landkarten benutzt. In der Ýstanbul die wirtschaftliche Entstehung bei 20 Jh. Ersten Hälfte haben wir mit Untersuchung der Versicherungsplan der Ýstanbul (Versicherungsplan der Pervitich) festgestellt. Über der Erdkunde haben wir wie z.B. Fabrikaten, Industrien, Gasthause, Werkstätte, Hotelle, Banken Gesundheitsinstitutionen und noch weitere wirtschaftliche Einheit festgestellt. Wir haben neben der Entstehungslage in derFaltblatt auch die Gelegenheit gehabt um den wie Landkreis, Stadtviertel und Strassen Informationen zu untersuchen und an die Tabellen zu verwandeln. In dieser Hinsicht die Erdkunde zu untersuchen hat eine Wert und Bedeutung um in diesen Zeitabschnitt ökonomische Zustand verständlich zu machen. In dem jenigen Zeitabschnitt verwendete wirtschaftliche Ýnventur Berichte bei der Türkei und Angaben über die Ýzmir Wirtschaftskongress Berichte haben im Hinsicht von dem Landkarte erhaltene Ýnformationen eine unterste Dienst übernommen. Die zweite Abschnitt unsere Arbeitung bildet die Untersuchungen der in jenige Abschnitt vorbereitete Architektur Planungen Berichte. Für Ýstanbul am Anfang des Jahrhundert gebrachten Architekten und die Stadtplaner haben unterschiedlichen Plan Angebote über die Stadt vorbereitet. Jedoch dieser Entwurf ist zum Teil verwendet worden. Als Ergebnis hat unsere Bearbeitung versucht die wirtschaftliche Lage bei dem Jahrhundert erste Hälfte der Ýstanbul zu feststellen und hat Nötigkeit behauptet in dieser Stelle die Architektur Entwurfe bei der wirtschaftlichen Erdkunde zu verwenden.
Keywords: Ekonomi_Türkiye_İstanbul_Tarih