Sinir sisteminin embriyonik gelişimi - AKAKIN, DİLEK (Türkiye Klinikleri Yayınevi, 2022)
Sinir sisteminin gelişimi fertilizasyondan itibaren üçüncü ve dördüncü haftalarda nöral tüpün oluşumu ile başlar. Beşinci ve yedinci haftalar arasında beyin vezikülleri oluşur. Yedinci ve yirminci haftalar arasındaki uzun dönemde, sinirler arası liflerin ve aralarındaki bağlantıların oluşumu gerçekleşir. Merkezi sinir sistemi, beyin ve medulla spinalisten oluşur. Periferik sinir sistemi, periferik sinirler ve gangliyonlardan oluşur. Bu yapılar nöral tüp, nöral krest hücreleri ve mezodermden köken alırlar. Gelişimin kritik dönemlerinde çevresel etkenlere maruziyet veya genetik etkenler malformasyonlara neden olabilir.
Keywords: Sağlık Bilimleri; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Clinical Medicine (MED)