Sosyal Medya Çağında Kuşakların Sosyal Medya Kullanımı ve Değerlerine Yönelik Bir Dizi Ölçek Geliştirme Çalışması_x000D_ - DENİZ, LEVENT (My University, 2019)
Bu araştırmada sosyal medya kullanımın her geçen gün hızla yayıldığı toplumda yer alan farklı kuşakların değişen değer ve davranışlarının belirlenebilmesi amacıyla bir dizi ölçek geliştirmek amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Baby Boomers kuşağı (1944-1964) ile Z kuşağı (2000-2020) arasında yer alan 516 kişi oluşturmuştur. Ölçeklerin geliştirilme aşamalarında yapı geçerliğinin sağlanması için açımlayıcı faktör analizi ve güvenilirliğinin sağlanması için ise Cronbach Alfa iç tutarlılık katsayıları kullanılmıştır. Yapılan geçerlilik ve güvenilirlik çalışmaları sonucunda üç bağımsız ölçek elde edilmiştir. Bu ölçekler Sosyal Medya Kullanımı Ölçeği, Çalışma Hayatı Ölçeği ve Farklılıkları Kabul Ölçeği olarak adlandırılmışlardır. Sosyal Medya Kullanımı Ölçeği, Süreklilik ve Yetkinlik adını alan iki alt ölçeğe sahiptir. Çalışma Hayatı Ölçeği, İşe Önem Verme ve Kurallara Uyma adını alan iki alt ölçeğe sahiptir. Farklılıkları Kabul Ölçeği ise Farklı Dini/Etnik Yapıları Kabul, Farklı Dış Görünüşleri Kabul ve Farklı Düşünceleri/Değerleri Kabul adını alan üç alt ölçeğe sahiptir. Tüm ölçek ve alt ölçekler geçerli ve güvenilir bulunmuştur. Elde edilen ölçeklerin araştırmacılar tarafından bağımsız olarak tek tek veya bir batarya olarak birlikte kullanılması umulmaktadır.

The main aim of this research is to develop a set of scales to measure the values and behaviors of different generations in the society where the use of social media spreading rapidly day by day. The participants of the research consisted of 516 people from generation Baby Boomers (1944-1964) to generation Z (2000-2020). Exploratory factor anaylsis was used for the structure validity and Cronbach’s Alpha coefficient was calculated for the internal reliability through the development phases of the scales. The validity and reliability studies revealed three independent scales. The scales were named as Social Media Usage Scale, Work Life Scale and Acceptance of Diversity Scale. Social Media Usage Scale has two sub scales naming as Continuity and Competence. Work Life has two sub scales naming as Giving Importance to Work and Obeying the Rules. Acceptance of Diversity Scale has three sub scales naming as Acceptance of Diverse Religions/Ethnicities, Acceptance of Diverse Appearances and Acceptance of Diverse Ideas/Values. All these scales and sub scales are found to be valid and reliable. It is expected that the scales will be used independently or as a battery in whole by the researchers._x000D_ _x000D_
Development of a Set of Scales toward the Use of Social Media and Values of Generations in Social Media Age