Yükseköğretim öğrencilerinin coğrafî gezilere ilişkin gelecek kurguları (Future constructs on geographical field studies ofhigher education students) - Balcı, Ali (My University, 2018)
Bu araştırma, coğrafi gezilerin gelecekte nasıl olacağı, nasıl olması gerektiği, ölçme-değerlendirmenin nasıl yapılacağı ve bunun ilgili müfredata nasıl yansıyacağıyla ilgili yükseköğretim öğrencilerinin gelecek kurgularını belirlemek maksadıyla hazırlanmıştır. Elde edilen bu kurguların günümüzde ve gelecekte yapılacak coğrafi gezilere katkı sağlanması amaçlanmıştır. Amaca ulaşmak için nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, İstanbul’da bir üniversitede, coğrafya eğitimi anabilim dalına devam eden lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri oluşturmaktadır. Amaçlı örnekleme stratejisine göre tespit edilen bu katılımcıların tamamı, daha önceki yıllarda, üniversitede öğretim üyelerince düzenlenmiş, en az bir coğrafi geziye katılmıştır. Araştırmada, yeterli derinlikte doygun veri toplamak için açık uçlu sorulardan oluşan bir anket formu kullanılmıştır. Bu anket formunun kapsam geçerliğini sağlamak için iki farklı uzman görüşüne başvurulmuştur. Uzmanların ittifak ettikleri sorular kullanılmıştır. Bu sorulardan elde edilen veriler betimsel analize tabi tutulmuştur. Araştırmanın geçerlik ve güvenirliğini artırmak için veri toplama süreci açıklanmıştır. Katılımcıların yaptığı açıklamalara çalışma içerisinde doğrudan alıntılar yapılarak yer verilmiştir. Katılımcıların bu uygulamalarla ilgili gelecek kurguları kategoriler oluşturularak tahlil edilmiştir. Elde edilen sonuçlara dayanılarak önerilerde bulunulmuştur.
Keywords: Coğrafi gezi, coğrafi gezi kurguları, arazi/saha uygulamaları, coğrafya eğitiminde gezi