Hemşirelerin iş doyumları ile çalıştıkları kurumların etik iklimi arasındaki ilişki - Sonakın, Ceren (My University, 2010)
HEMŞİRELERİN İŞ DOYUMLARI İLE ÇALIŞTIKLARI KURUMLARIN ETİK İKLİMİ ARASINDAKİ İLİŞKİ Araştırma, iş doyumu ve etik iklim kavramları arasındaki ilişkileri incelemek amacıyla, İstanbul‘daki Sağlık Bakanlığı Eğitim Araştırma Hastenelerinde çalışan 432 hemşire ile tanımlayıcı ve analitik olarak, Aralık 2009 - Şubat 2010 tarihlerinde gerçekleştirilmiştir. Veriler, hemşirelerin bireysel ve mesleki özelliklerini tanımlamak üzere hazırlanan “Tanıtım Formu”, çalıştıkları kurumların etik iklimini tanımlamaya yönelik “Etik İklim Ölçeği” ve iş doyumunu değerlendirmek için “İş Doyumu Ölçeği” kullanılarak toplanmıştır. Araştırmaya alınan hemşirelerin %88‘ i kadın ve %33.3‘ ü lisans mezunu çalışanlardan oluşmaktadır. Hemşirelerin yarıdan fazlası vardiya (%72.2) şeklinde ve servis hemşiresi (%86.1) olarak çalışmaktadır. Hemşirelerin %41‘i mesleği kendi isteği ile seçmesine karşın %38‘i tekrar aynı mesleği seçmeyi düşünmemektedir. Örnekleme alınan hemşirelerin medeni durum, pozisyon, mesleği seçme nedeni ve tekrar aynı mesleği seçme durumlarına göre etik iklim ve iş doyum düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlenirken, cinsiyete göre anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. Araştırma sonucunda hemşirelerin etik iklim algı düzeylerinin (2.91) yüksek bununla birlikte iş doyumu değerlerinin (3.06) orta düzeyde olduğu saptanmıştır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda etik iklim değeri artarken iş doyumu düzeyininde yükseldiği görülmüştür. Anahtar Sözcükler: Etik İklim, Hemşire, İş Doyumu THE RELATİONSHİP BETWEEN NURSE’S JOB SATİSFACTİON AND ORGANİZATİONAL ETHİCAL CLİMATE The research has been carried out in a definitive and analytical manner between December 2009 and February 2010 among 432 nurses who work in Ministry of Health Education and Research Hospitals in Istanbul for the purpose of inspecting the relationships between job satisfaction and ethical climate concepts. The data has been acquired by means of “Introductory Form” which defines individual and occupational features of nurses, “Ethical Climate Scale” which defines ethical climate of their workplace; and “Job Satisfaction Scale” which evaluates job satisfaction. Among surveyed nurses; 88% were found out to be female likewise and 33.3% had bachelor’s degree. More than fifty percent (72.2%) work in shifts and as service nurses (86.1%). 41% have mentioned that being a nurse was their preference notwithstanding that fact that 38% have stated that they wouldn’t make the same choice again. A distinctive statistical difference between ethical climate and level of job satisfaction can be seen among nurses ,from whom samples are acquired, according to a certain set of criteria such as marital status, position, reason for choosing this job, and status of choosing the same job again; while a particular difference can not be seen in terms of gender. It has been discovered that; ethical climate perception levels of nurses were high (1.92) while job satisfaction levels were at mid-level (3.06). Job satisfaction, on the other hand, has appeared to be increasing along with ethical climate value. Ethical Climate, Job Satisfaction, Nurse
Keywords: Etik; Hemşirelikte Yönetim; İş Tatmini