Kobi‟lerde kümelenme, girişimcilik ve istihdam: Bayrampaşa trikotaj sektöründe bir araştırma - İrhan, H. Bayram (My University, 2016)
Kümelenme, belirli bir sektöre ait girişimlerin ilişkili olduğu kuruluşlar ve tüm yerel-küresel etmenlerle birlikte belirli bir alanda yoğunlaĢmasıdır. Küme piyasasında yer alan KOBİ‟ler; sinerji, güven, yenlikçilik ve iĢbirliği ortamı içerisinde rekabet gücü elde etmekte ve varlıklarını sürdürebilme imkanı bulmaktadırlar. Kümelenmelerde, üretim süreçlerinin adeta her bir bölümünü kendilerine uzmanlık alanı seçerek yeni KOBĠ‟lerin oluşturulduğu, bundan başka yine küme içinde faaliyet gösteren KOBİ‟lerde çalışan işgücünün zamanla uzmanlaĢarak giriĢimci sıfatı kazandığı, bu suretle de istihdamda geniĢleme sağlandığı görülmektedir. Aynı zamanda, küme KOBĠ‟lerinin yeni giriĢimcilerin katılması sonucunda, faaliyet ünitelerini azaltmak suretiyle üretim maliyetlerinin düĢürülmesine ve verimlilik artıĢına yol açtıkları da bir gerçektir. Küme piyasasının önemi, giriĢimcilere ve KOBĠ‟lere elveriĢli ortamlar sunarak, ekonomik faaliyetlerin verimli geliĢmesi, bunun yanı sıra giriĢimciliğe ve iĢgücüne yüksek katılım ile istihdam artıĢı sağlamasından kaynaklanmaktadır. Bu çalıĢmada, öncelikli olarak küme KOBĠ‟lerinin yerel avantajlarla küresel piyasalarda rekabet gücü kazanarak giriĢimciliğe ve istihdama katkıda bulundukları ele alınmıĢtır. Kümelenme ile ilgili çalıĢmalarda son dönemde artıĢlar görülmekle birlikte, çalıĢma ekonomisi ve çalıĢma sosyolojisi alanında bu konu ile ilgili çalıĢmalar oldukça sınırlıdır. ÇalıĢma sosyolojisi açısından baktığımızda Ġstanbul BayrampaĢa triko sektörü kümelenmesinin sosyal temelli bir kümelenme örneği olduğu görülmektedir. Çoğunlukla Balkan kökenli BayrampaĢa‟nın bu eski sakinlerini buradaki triko kümelenmesinin öncüleri saymak mümkündür. BayrampaĢa triko kümelenmesi giriĢimciliği geliĢtirme özelliği ile KOBĠ‟lerin sayısını çoğaltarak istihdamı artırmaktadır. BayrampaĢa triko kümelenmesi, ülkemiz geneli içinde yerel ve sosyal ii kümelenmenin karakteristik özelliklerini bünyesinde toplayan örnek bir yapıdır. Bu çalıĢmada; genelde iktisadi bir kavram olan „kümelenme‟ ele alınırken, özelde de BayrampaĢa triko kümelenmesini incelemek amaçlanmaktadır. Ayrıca, tezin uygulama bölümünde BayrampaĢa triko kümelenmesinde KOBĠ‟lerle yapılan mülakat ve anket sonuçları literatürdeki kuramsal çalıĢmalar ıĢığında değerlendirilmektedir. melenme, GiriĢim-GiriĢimcilik, istihdam

Clustering is concentration of enterprises from a specific industry in a region and an area with related institutions and local-global factors. Clustering, competition has become increasingly important for enterprises, entrepreneurship and employment in global-local (glocal) processes. Working together in the cluster market provides enterprises with a competitive environment based on synergy, trust, and cooperation. Clustering leads to the specialization of sectoral workforce. Cluster market is one that affects labor economics and industrial relations by including the specialized workforce in the entrepreneurial class. Clustering, at the same time, is associated with elements such as entrepreneurship, employment, competition, information economies, and enterprises. Clustering now finds it self a place in the related policies of countries. Clustering has been a subject involved in a wide range of disciplines such as labor economics and industrial relations, economics and business administration. Clusters encourage entrepreneurs both from within and outside to start new enterprises. The proliferation of enterprises clusters boosts entrepreneurship and employment. Clustering is proposed as a solution to economic crises in the global-local process. Clustering is becoming increasingly important for the SMEs of national economies. Clustering is also the key to local development. Therefore, local/ global concentrations about clustering are dealt with in academic studies. New entrepreneurs bringing along new technologies provides continuous market competition. In this context, an exemplary analysis of the iv cluster of the knitwear sector in Ġstanbul BayrampaĢa has been studied in our doctoral thesis in terms of a number of its qualities, such as its business features, cooperation and competition, entrepreneurship, and employment features. The results of the mutual surveys carried out with the companies have been evaluated in the light of the theoretical studies in the literature. Clustering, Entreprise-Entrepreneurship, Employment
Keywords: Çalışma ekonomisi; Küçük işletmeler; Türkkiye