Fen bilgisi öğretmen adaylarında örnek olay destekli beslenme eğitiminin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi - Abanalyan, Nadin (My University, 2021)
Günümüzde bilgi kaynakları arttıkça doğru bilgiler ile hatalı bilgileri birbirinden ayırmak oldukça zorlaşmaktadır. Özellikle beslenme ve sağlık söz konusu olduğunda çeşitli sosyal platformlar bu durumu daha da karmaşık hale getirmektedir. Bu araştırmanın amacı, örnek olay destekli beslenme eğitiminin; fen bilgisi öğretmen adaylarının beslenme bilgi düzeyi, beslenme, sağlık ve medya okuryazarlık düzeyleri üzerine etkisini araştırmaktır. Araştırmanın yöntemi ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen olarak belirlenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu İstanbul’da bir devlet üniversitesinin Fen Bilgisi Öğretmenliği Bölümü’nde öğrenim görmekte olan 62 Fen Bilgisi öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmada deney grubuna 7 hafta örnek olay destekli beslenme ve sağlık eğitimi uygulanmıştır. Örnek olay metni olarak gazete haberleri, videolar ve senaryolar kullanılmıştır. Örnek olay metinleri hem eğitmen hem de öğretmen adayları tarafından hazırlanmıştır. Araştırma verileri; kişisel bilgi formu, Adolesan Beslenme Okuryazarlığı Ölçeği (ABOÖ) ve Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği (TSOY-32), Sağlıklı Beslenme Bilgi Testi (SBBT) ve Medya Okuryazarlık Düzeyi Belirleme Ölçeği (MOSBÖ) kullanılarak toplanmıştır. Araştırma verilerinin analizinde SPSS kullanılmıştır. Deney ve Kontrol grubu öğretmen adaylarının yeterli beslenme okuryazarlık, yeterli medya okuryazarlık ve yeterli sağlık okuryazarlık düzeyinde oldukları tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda örnek olay destekli beslenme ve sağlık eğitiminin öğretmen adaylarının, sağlık okuryazarlığı, beslenme okuryazarlığı, beslenme bilgisi ve medya okuryazarlık düzeylerinde etkili olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada uygulamadan sonra öğretmen adaylarının beslenme bilgilerinin, beslenme, sağlık ve medya okuryazarlık düzeylerinin artması örnek olay destekli beslenme ve sağlık eğitiminin önemini ortaya koymaktadır. Oysa fen bilgisi öğretmenliği lisans programında bu ders ya seçmeli olarak verilmekte ya da hiç yer almamaktadır. Bireylerin sağlıklı beslenme davranışları geliştirilmesi için bu dersin lisansta zorunlu olarak verilmesi, bu çalışmada olduğu gibi günlük hayatla ilişkilendirilerek örnek olaylarla desteklenerek işlenmesi önerilmektedir.

In today’s world, as the sources of information increase, it becomes harder to distinguish between correct and incorrect information. There being various social platforms make this situation even more complicated, especially when it comes to nutrition and health. The aim of this study is to investigate the effect of case study supported nutrition education on the nutritional knowledge, nutrition, health and media literacy levels of pre-service science teachers. The method of the research was determined as a pretest-posttest control group quasi-experimental design. The study group of the research consists of 62 pre-service science teachers studying in the Science Education Department of a state university in Istanbul.In the study, 7 weeks of case study supported nutrition and health education was applied to the experimental group. Journal news, videos and scenarios were used as the sample event text. Case studies have been prepared by both the trainer and teacher candidates. Personal information forms, Adolescent Nutrition Literacy Scale (ABOÖ) and Turkey Health Literacy Scale (TSOY-32), Healthy Nutrition Knowledge Quiz (SBBT) and Media Literacy Leveling Scale (MOSBÖ) were used to gather the research data. The research data was later analyzed using SPSS. It was determined that the Experimental and Control group teacher candidates had adequate nutritional literacy, sufficient media literacy and sufficient health literacy. As a result of the research, it was determined that the case study supported nutrition and health education are effective on the health literacy, nutrition literacy, nutritional literacy and media literacy levels of the teacher candidates.The increase in the nutritional knowledge, nutrition, health and media literacy levels of teacher candidates after the application in the study reveals the importance of case-based nutrition and health education. However, in the science teaching undergraduate program, this course is either optional or not included at all. In order to develop healthy eating behaviors of individuals, it is recommended that this course be given as a compulsory undergraduate course, and that it should be taught by supporting it with case studies by associating it with daily life as in this study.
Investigation of case-method supported nutrition education in terms of various variables in science teacher candidates
Keywords: beslenme; beslenme eğitimi; case method; Fen; fen eğitimi; health; media; medya; nutrition; nutrition education; Öğrenim ve öğretim; Öğretmenler; örnek olay; sağlık; Science; science teaching; Study and teaching; Teachers