İnme ve egzersiz tercihleri ölçeği'nin Türkçe'ye uyarlanması, güvenirliği ve geçerliği - Novruzzade, Arshad (My University, 2025)
Amaç: Bu çalışmanın amacı İnme ve Egzersiz Tercihleri Ölçeği’ni (Stroke Exercise Preference Inventory-İETÖ) Türkçe’ye uyarlamak ve güvenilirlik ve geçerliliğini test etmektir. Bu ölçeğin Türkçeye çevrilmesi ülkemizdeki kronik inmeli hastaların egzersiz tercihleri ve engellerinin belirlenmesinde ve inmeli hastaların egzersize uyum yeteneklerinin geliştirilmesinde kullanılabilecektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma metodolojik bir yaklaşımla yürütülmüştür. Çalışma, Aralık 2023 – Mayıs 2024 tarihleri arasında dahil edilme kriterlerini karşılayan hastalarda gerçekleştirilmiştir. İETÖ’nün Türkçe formunu oluşturmak için çeviri-geri çeviri yöntemi kullanılmıştır. Kapsam geçerliliği uzman görüşleriyle, yapı geçerliliği doğrulayıcı faktör analiziyle, güvenirlik ise değerlendiriciler arası uyum, paralel ölçek uyumu ve iç tutarlılık katsayısı ile incelenmiş, ayrıca skor hesaplamaları gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubunu çalışmaya katılmayı kabul eden 220 kronik inme hastasından oluşan bir grup oluşturmuştur. Katılımcılara veri toplama aracı olarak Egzersizin Yararları/ Engelleri Ölçeği ile İETÖ uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmada açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Açıklayıcı faktör analizi sonuçlarına göre madde faktör yükleri 0,454 ile 1,007 arasında değişmektedir. Doğrulayıcı faktör analizi, ölçeğin kabul edilebilir uyum sağladığını göstermiştir. İETÖ’nün Cronbach alfa katsayısı 0,793 olarak bulunmuştur. Madde-toplam puan korelasyonları 0,878 ile 1,000 arasında değişim göstermektedir. Test-tekrar test güvenilirliği ise 0,984 olarak belirlenmiştir. İETÖ puan ortalaması 43,03±13,016’dır. Sonuç: Kronik inmeli bireyler için geliştirilen İETÖ geçerli ve güvenilir bir ölçme aracıdır.

Objective: The aim of this study is to adapt the Stroke Exercise Preference Inventory (SEPI) into Turkish and to test its reliability and validity. Through this scale, the exercise preferences and barriers of patients with chronic stroke can be easily assessed, which will support improved adherence to exercise programs for these patients. Materials and Methods: The study was conducted using a methodological approach. It took place between December 2023 and May 2024 with patients who presented with stroke complaints and met the inclusion criteria. The study group consisted of 220 chronic stroke patients who agreed to participate in the study. Data collection tools included the Benefits and Barriers to Exercise Scale and the SEPI. Results: Exploratory and confirmatory factor analyses were conducted in the study. According to the results of the exploratory factor analysis, item factor loadings ranged from 0.506 to 0.891. Confirmatory factor analysis demonstrated that the scale achieved acceptable model fit. The Cronbach's alpha coefficient for the SEPI was found to be 0.793. Item-total score correlations ranged from 0.878 to 1.000, while test-retest reliability was determined to be 0.984. The mean SEPI score was 43.03±13.016. Conclusion: SEPI, developed for individuals with stroke, adapted to the Turkish version is a valid and reliable measurement tool.
Turkish validity and reliability of the stroke exercise preference questionnaire for stroke patients
Keywords: Egzersiz; Fizyoterapi; geçerlik; güvenirlik; inme; İnme ve Egzersiz Tercihleri Ölçeği Exercise; Physiotherapy; reliability; stroke; Stroke Exercise Preference Questionnaire; validity