Transforme büyüme faktörü içeren farklı farmasötik dozaj formlarının hazırlanması ve etkinliklerinin hücre kültürü temelli olarak araştırılması - Soysal, Aysun Çelik (My University, 2020)
maç: Tez kapsamında; TGF-1 proteini kullanılarak farklı farmasötik formlar hazırlanması, etkinliklerinin ve protein 10,”stabilitesine katkısının yara iyileşme mekanizmasında rol alan hücrelerde gösterilmesi amaçlanmıştır.Gereç ve yöntem: TGF-β1 proteini için 3 farklı taşıyıcı sistem geliştirilmiştir. Bu formülasyonlar PLGA nanopartiküller, PVA/ Kitozan hidrojeller ve PVA/ PAMAM hidrojellerdir. PLGA nanopartiküller ikili emilsiyon çözücü buharlaştırma yöntemi ile elde edilmiştir. PVA/ Kitozan ve PVA/ PAMAM hidrojeller ise fiziksel jelleşme metodu olan dondur-çöz yöntemi ile hazırlanmıştır. Bulgular ve sonuçlar: Hazırlanan polimerik ilaç taşıyıcı sistemlerin karakterizasyon çalışmaları yapılmıştır. Daha sonra NIH-3T3 ve HaCaT hücre hatlarında test edilmiş ve özellikle serbest protein ile kıyaslandığında protein stabilitesinin yanısıra, hücrelerin canlılığını ve proliferasyonunu artırdığı bulunmuştur. Optimize edilen formülasyonlar ile migrasyon çalışması yapılmış ve artırdığı gözlemlenmiştir. Geliştirilen formülasyonlar arasında kombinasyon sistemler oluşturularak karakterizasyon analizleri yapılmış ve elde edilen sonuçların kıyaslaması hücre temelli olarak araştırılmıştır.

Objective: Within the scope of the thesis; It is aimed to prepare different pharmaceutical forms using TGF-β1 protein and to demonstrate their efficacy and contribution to protein stability in cells involved in wound healing mechanism.Materials and Method: Three different delivery systems have been developed for TGF-β1 protein. These formulations are PLGA nanoparticles, PVA/ Kitozan hydrogels and PVA/ PAMAM hydrogels. PLGA nanoparticles were obtained by double emulsion solvent evaporation method. PVA/ Kitozan and PVA/ PAMAM hydrogels are prepared by the freeze-thaw method, which is the physical gelling method.Results and Conclusion: Characterization studies of prepared polymeric drug delivery systems have been carried out. It was then tested on NIH-3T3 and HaCaT cell lines and was found to increase cell viability and proliferation, as well as protein stability, especially when compared to free protein. Migration has been done with optimized formulations and it has been observed to increase. Characterization analyses were carried out by creating combination systems among the formulations developed and the comparison of the obtained results was investigated based on cells.
Keywords: Biotechnology; Biyoteknoloji; Farmasötik çalışmalar; Health; Pharmaceutical aids; PLGA Nanoparticle; PLGA Nanopartikül; PVA/ Kitozan Hidrojel; PVA/ Kitozan Hydrogel; PVA/ PAMAM Hidrojel; PVA/ PAMAM Hydrogel; Sağlık; TGF-β1; Wound healing; Yara iyileşmesi