İK uygulamalarının işletme stratejisine uyumunun işletme performansı üzerindeki etkisi - Bakkalbaşı, İhsan Oğuz (My University, 2010)
Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi, İşletme Performansı, Uyum, Stratejik Yönetim ÖZET İNSAN KAYNAKLARI UYGULAMALARININ İŞLETME STRATEJİSİNE UYUMUNUN İŞLETME PERFORMANSI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ Günümüzün rekabetçi ortamında işletmeler sahip oldukları bütün kaynakları ile ayakta kalma çabası göstermektedir. Bu rekabet mücadelesinde işletmelerin çalışanları da bir rekabet kozudur. Nitekim insan kaynaklarının işletme performansını arttırarak işletmenin rekabet mücadelesine katkıda bulunduğu tespit edilmiştir. Ancak insan kaynaklarının en etkin yönetim biçiminin nasıl olacağı hakkındaki tartışma sürmektedir. İnsan kaynaklarının en etkin yönetimi durumsallık temeli üzerinden mi yapılmalıdır; diğer bir deyişle etkin insan kaynakları yönetimi işletme stratejisine göre değişir mi; yoksa her türlü stratejide uygulanabilecek mükemmel bir insan kaynakları uygulamaları reçetesi mi vardır; bu soru tartışılmaya devam etmektedir. Sonuçlara etki edebilecek değişken sayısının çokluğu nedeniyle bu konu üzerindeki tartışmalar uzunca bir süre devam edecek gibi görünmektedir. Buna karşın, bu çalışma ile insan kaynakların uygulamalarının işletme stratejisi ile uyumlu bir şekilde yürütülmesinin işletmelerin finansal performansı üzerine olumlu bir etkisi olduğu hakkında önemli bir dayanak elde edilmiştir. Strategic Human Resource Management, Organizational Performance, Fitting, Strategic Management

THE EFFECTS OF HR APPLICATIONS’ LINKING WITH ORGANIZATIONAL STRATEGY ON ORGANIZATIONAL PERFORMANCE Contemporary world’s organizations are surviving with the assistance of their all resources as well as their stuff who is the one of the concurrences trumps. It is proven in deed, that human resource have substantial contribution to the organizational performance and thus to endeavor of concurrence of the organization. But some question still exists; which is the most efficient way of management of human resource? Is there a best way to manage the human resource or the best way depends on the strategies? The amplitude of the variables which are able to related with the results, may prolong the discuss, but this study is a substantial support for the positive effects of the fitting between human resource applications and organizational strategy to the organizational strategy.
Keywords: İnsan Kaynakları Yönetimi; Performans, İşletmelerde